luni, 14 septembrie 2015

News: Mâine este termenul limită pentru prezentarea ofertei angajante de către bpost pentru privatizarea Poştei. A fost aprobat şi bugetul companiei naţionale

În Monitorul Oficial partea I-a, nr. 682 din 8 septembrie a.c. a fost publicată HG nr. 726/2015 privind aprobarea bugetului pe 2015 al CN Poşta Română. Chiar dacă anul trecut Poşta a obţinut un profit bun (după seria de pierderi înregistrate începând cu anul 2008), pentru 2015 s-a bugetat un profit de numai 1,6 milioane de lei. Bugetul prevede un număr mediu de 24.950 salariaţi. Dacă vă interesează mai mulţi indicatori din bugetul aprobat îi puteţi vedea aici.

Referitor la privatizarea companiei naţionale, mâine, pe 15 septembrie, operatorul poştal belgian bpost are termenul limită pentru a depune oferta angajantă (în prezent, compania belgiană a depus o ofertă neangajantă). Privatizare este un termen relativ, deoarece 50% din acţiunile ofertantului sunt deţinute de statul belgian (adică statul "privatizează" către un stat străin). Vom vedea mâine ce se va întâmpla.

Potrivit ziarului online Profit.ro, "Aplicarea strategiei de privatizare a CNPR impune luarea tuturor măsurilor pentru a asigura păstrarea controlului statului român asupra activităţii de a emite, de a pune şi de a retrage din circulaţie timbre şi efecte poştale, de a distribui şi comercializa timbre poştale desfăşurată în prezent de SC Romfilatelia".
Trecerea în proprietate privată a statului a acțiunilor Poștei la Romfilatelia va avea loc prin compensarea unor obligații financiare ale operatorului poștal, administrate de Ministerul Finanțelor prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), cu contravaloarea titlurilor de participare stabilită în condiții de piață, în baza unui raport de evaluare realizat de un consultant.
Documentul nu precizează valoarea obligațiilor financiare ale operatorului postal către Ministerul Finanțelor Publice.

Personal sunt tare curios cum va face consultantul (oricare va fi el) evaluarea la preţ filatelic a stocurilor de mărci poştale existente la data preluării în depozitele Romfilatelia (mai că aş prezice un potenţial viitor scandal). Fiind însă vorba de proprietatea statului, controlul integrităţii stocurilor, dar şi al operaţiilor economice efectuate de Romfilatelia va rămâne sub jurisdicţia Curţii de Conturi.

Şi pentru că tot am pomenit de Curtea de Conturi, poate aţi auzit sau aţi citit ştirea referitoare la Ioan Anton, care a fost revocat din funcţiile de consilier de conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, deoarece fusese numit ilegal acolo. Cine este Ioan Anton? Puteţi afla de aici. Despre stimatul Ioan Anton am scris şi eu, pe blog, aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu