luni, 13 iulie 2015

Clişeu înlocuit la planşa unui tip al mărcii de 1 leu Ferdinand "cap mic"

Unora s-ar putea să li se pară cam ambiguu titlul în ceea ce priveşte "planşa unui tip al mărcii de 1 leu", deoarece nicăieri prin literatura şi cataloagele noastre (dar nici prin cele străine) nu este pomenit termenul de "planşă" la nicio uzuală Ferdinand.

Cercetări făcute în ultimii 15 ani au demonstrat faptul că pentru mai multe dintre nominalele mici ale modelului Ferdinand "cap mic" există (pe lângă tipurile diferite) şi mai multe planşe, care se deosebesc prin unele microsemne ale clişeelor. Întrucât studiile sunt în curs, consider premature descrierile mai amănunţite, aşa că cei interesaţi de problemă mai au de aşteptat (asta dacă nu sunt îndeajuns de curioşi să înceapă singuri cercetarea sistematică a valorilor mici ale acestor uzuale). Chiar şi termenul "un tip" îl consider deocamdată mai potrivit decât numerotarea acordată de cataloagele româneşti publicate până în prezent, deoarece studiile recente răstoarnă ordinea cronologică a unor tipuri, acestea necesitând a fi renumerotate.

Marca de 1 leu violet "cap mic" (cu tipurile şi nuanţele sale) este una dintre mărcile cu cele mai mari tiraje imprimate şi utilizate din toate uzualele Ferdinand. De mult timp am suspectat faptul că ceea ce s-a întâmplat la planşa valorii de 3 lei roz şi la cea a valorii de 3 lei brun (clişee înlocuite) s-ar fi putut petrece şi la alte valori cu tiraje mari.
La marca de 1 leu am mai semnalat într-un articol mai vechi de pe blog existenţa la un anumit tip a unui clişeu înlocuit, identificat prin alinierea defectuoasă a acestuia faţă de clişeele alăturate.

Ţin să vă aduc aminte că planşele uzualelor Ferdinand au fost confecţionate cu ajutorul unor plăci din aliaj de zinc conţinând (de regulă) câte 25 de clişee, plăci care erau fixate cu ajutorul unor cuie pe suporţi din lemn, sub forma planşei definitive de tipar. Planşele de tipar conţineau (de regulă) opt plăci din aliaj de zinc a câte 25 de clişee (în total 200 de clişee *).
La valorile de 3 lei roz mat şi 3 lei brun, plăcile din aliaj de zinc au fost decupate, iar o parte dintre clişeele decupate au fost înlocuite prin ficarea pe suporţii de lemn a unor alte decupaje de clişee, care se recunosc prin faptul că fac parte din tipuri diferite. La alte valori am bănuit - aşa cum spuneam mai sus - existenţa acestor decupaje pe planşe pentru înlocuirea unor clişee (cel mai probabil înlocuite ori pentru că nu erau conforme, ori pentru că ajunseseră să capete semne de uzură).

Revin la problema clişeelor înlocuite la marca de 1 leu. Un lot recent oferit pe un portal de licitaţii online a conţinut şi un ştraif obliterat din aceatsă valoare (click pe imagine pentru mărire).


Scanul fiind destul de bun**, am putut examina cu mai multă atenţie piesa în cauză. Mi-a sărit repede în ochi faptul că clişeul cu numărul patru din ştraif prezintă o aliniere defectuoasă faţă de celelalte clişee din rând (click pentru mărire):


Examinând şi mai îndeaproape piesa, înlocuirea clişeului respectiv devine evidentă:


Mai mult, sub clişeul cu alinierea defectuoasă este prezentă şi amprenta unui cui de fixare, a cărui prezenţă probabil că nu ar fi fost necesară dacă nu intervenea operaţia de înlocuire în placa din aliaj de zinc a clişeului.
Clişeul înlocuit pare a face prate din acelaşi tip cu restul clişeelor ("LEU" situat în centrul cartuşului valorii faţă de verticala acestuia).

Întrebarea care se pune însă este următoarea: Dar dacă există şi la valoarea de 1 leu perechi cu tipuri mixte (ca la 3 lei roz mat şi 3 lei brun) cauzate de înlocuirea unuia sau mai multor clişee? Din păcate, nu cunosc să existe în vreo colecţie coli (măcar comerciale, de câte 100 bucăţi) ale tuturor tipurilor de clişee din valoarea de 1 leu violet. Poate că studiindu-le, am fi aflat. Aşa nu ne rămâne decât să studiem piesele de care dispunem.

________
* În Muzeul Filatelic se păstrează mai multe coli de probe definitive ale uzualelor Ferdinand, conţinând fiecare câte 200 de piese.

** Mai peste tot pe internet toată lumea începe să se lovească de imagini ale unor piese luate încondiţii foarte proaste cu ajutorul telefoanelor mobile. Desigur că fiecare este liber să posteze imaginile pe care le crede de cuvinţă, dar pentru loturile sau mărcile oferite în cadrul licitaţiilor online, astfel de imagini ar trebui (în opinia mea) interzise de către administratorii portalurilor, deoarece nu se poate înţelege nimic din ele şi uneori slaba lor calitate poate ascunde defecte majore, care îi pot păcăli pe eventualii amatori.

6 comentarii:

  1. Bună ziua!
    Am început să mă ocup de această serie, se descoperă chestii interesante.
    Am ajuns la valoarea de 25b. brun, câte tipuri se cunosc?
    Cataloagele menționeză două, dar ce ziceți de această imagine, este vorba de un retuș sau avem de-a face cu un alt tip?
    https://issuu.com/eugengalati/docs/mixte
    Cu stimă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua,
      Uzualele Ferdinand "ascund" mult mai multe varietăţi decât cele catalogate deja.
      Cea mai bună metodă de diferenţiere a clişeelor diferite o reprezintă (în opinia mea):
      1. Diferenţele constante ale desenului (nu numai la cifre şi cartuş, ci şi la restul detaliilor);
      2. Dimensiunile diferite ale clişeelor (înălţime/lăţime) şi a spaţiilor dintre clişee (pe rând/coloană). De aceea este importantă colecţionarea perechilor, ştraifurilor, blocurilor.
      La modelul "cap mic" mai apare un microsemn: o mică liniuţă verticală între cadrele cartuşului valorii, la vârful superior al cartşului (cred că apare la poziţia din stânga în grupajul de scanuri).
      La valoarea de 25 bani brun eu ştiu de existenţa a trei tipuri, fiecare cu propria planşă (nu ştiu să existe perechi cu tipuri mixte). Din nefericire nu am ajuns să examinez stocurile pe care le-am strâns în decursul anilor, lucrez încă la postclasice.

      Ștergere
  2. Mici diferențe între marca în chestiune și restul sunt, liniuța lipsește. Nu știu ce să cred, baiul este că nu am nici foarte mult material această valoare.
    https://issuu.com/eugengalati/docs/bloc_mixte

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fără o cantitate semnificativă verificată nu se pot trage concluzii, din nefericire.

      Ștergere
  3. Adevărat. Blocul este de ținut în evidență, cine știe în viitor. Merg înainte, la un valoarea de 1 leu stau bine cantitativ, existența clișeelor înlocuite m-a făcut curios și pe mine. Vedem ce iese. O zi bună!

    RăspundețiȘtergere