sâmbătă, 23 mai 2015

Piesă de poştă aeriană falsificată

În urmă cu câteva zile am văzut pe eBay o piesă de poştă aeriană franceză. Piesele expediate din România şi transportate cu avioanele militare franceze nu sunt chiar printre cele mai comune, de aceea exemplarul de pe eBay mi-a captat imediat atenţia. Click pe imagini pentru mărire.


La prima vedere, ar fi vorba despre o ilustrată expediată din România spre Franţa. Cine nu cunoaşte detalii privind istoricul curselor aeriene franceze care au plecat/au tranzitat teritoriul României ar fi putut crede că ilustrata a fost expediată din Arad (sau dintr-o localitate situată în apropiere), deoarece marca purtând supratiparul "Ocupaţia franceză" nu a circulat în Regat, de exemplu. Francatura formată sintr-o marcă cu supratipar şi una fără este ceva mai atractivă, dar nu se "pupă" cu tariful.
Tot la prima vedere, piesa mi s-a părut în neregulă atunci când am văzut-o şi am întrebat prietenii de pe Facebook ce părere au despre ea, fără să intru în detalii.
Detaliile însă le prezint acum.

Din literatură (şi din studiul pieselor care mi-au mai trecut prin mână) ştiam mai de demult că oficiul militar francez de campanie nr. 520 a funcţionat în Constantinopol, începând cu 8 iulie 1919*, ştampila acestuia fiind utilizată pe corespondenţele oficiale şi particulare expediate prin intermediul avioanelor militare franceze din Constantinopol la Bucureşti (de unde exista o legătură feroviară spre Franţa prin Orient Expres). Ca document oficial este indicată o instrucţiune semnată de generalul Franchet d'Esperey, Comandantul General al Forţelor Aliate. Piesa de mai sus poartă data de 29 mai 1919, încadrarea istorică în timp nepotrivindu-se.
Tot în instrucţiunea menţionată se specifică în mod clar că toate corespondenţele particulare expediate din Constantinopol trebuiau francate cu mărci franceze cu nominal însumat de 1 franc, drept suprataxă aeriană. Francatura piesei noastre nu se potriveşte, după cum bine se poate vedea.
Şi tot în instrucţiunea cu pricina se menţionează (lucru confirmat de piesele care mi-au trecut prin mână) că toate trimiterile trebuie ştampilate cu o ştampilă dreptunghiulară cu cadrul dublu, având textul "ARMEES ALLIEES EN ORIENT/POSTE AERIENNE". Această ştampilă lipseşte de pe piesa cu pricina.

Examinând cu mai multă atenţie piesa, am observat un lucru interesant (click pe imagine pentru mărire):


Cele două amprente de pe cartea poştală prezintă nişte "tăieturi" albe orizontale. Cine a utilizat o imprimantă cu jet de cerneală la care culoarea negru este "pe ducă" cred că ştie despre ce vorbesc.

Am mai observat un lucru interesant: Ilustrata are în mesajul de pe verso, lângă text, şi data. Dată care, însă, se vede de la o poştă că a fost modificată (în mod grosolan), din 27/2/19 în 27/5/19 (priviţi cu atenţie imaginea de mai jos):


Am descoperit acest element ceva mai târziu, dar el nu a făcut altceva decât să îmi întărească convingerea că priveam o piesă contrafăcută. Mai mult, piesa în cauză a fost oferită pe eBay de către o persoană despre care am mai scris pe blog din motive similare - piese contrafăcute (este vorba de ID-ul dzam84). Click pentru mărire.


Ing. Călin Marinescu - Poşta aeriană în România 1916-1993, Bucureşti, 1994, p. 29-33.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu