duminică, 15 martie 2015

Cât merită aşa ceva?

Este întrebarea pe care mi-au pus-o mai mulţi cunoscuţi care au văzut relativ recent mai multe plicuri filatelice, unele cu francaturi spectaculoase ori cu alte combinaţii, de exemplu francaturi mixte. Aveţi un exemplu mai jos (click pe imagiin pentru mărire).


Se vede de la o poştă (sic!) faptul că este vorba despre o complezenţă de toată frumuseţea (a circulat acest plic prin poştă de nu s-a văzut!). Vă mai dau un exemplu:


Şi acest plic "zbiară" cât îl ţine gura că el nu este decât un suvenir realizat în epocă de filatelişti.
Desigur, o spun pentru a nu ştiu câta oară: fiecare este liber să dea banii pe ce doreşte şi pe ce-i place. Cine investeşte însă prea mult în astfel de piese fabricate de către filatelişti (şi nu neapărat numai în piesele din această perioadă) s-ar putea trezi cu o surpriză destul de neplăcută, dacă se va publica vreo lucrare cu destulă credibilitate care să le menţioneze în mod expres drept "piese de complezenţă fără valoare filatelică".
Revenind la întrebarea din titlul articolului care mi-a fost adresată de mai multe persoane, în opinia mea valoarea unei astfel de piese nu o poate depăşi pe cea a mărcilor obliterate, detaşate, pe care le poartă.

Tot examinând piese din această categorie, am realizat că există unele nepotriviri şi/sau neconcordanţe la unele detalii ale ştampilelor. Din această cauză, cred că este cinstit şi profesional să ridic următoarea întrebare: aceste aşa-zise suveniruri au fost confecţionate cu ştempluri originale ajunse în mâna filateliştilor din epocă, ori o parte a lor a fost realizată cu copii ale ştampilelor în cauză?
Nu-mi amintesc ca vreun cercetător să fi ridicat această problemă în literatura românească, poate că ar fi totuşi cazul pentru că am ajuns în secolul XXI de aproape 15 ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu