vineri, 5 decembrie 2014

Software: CherryTree, un program pentru păstrarea adnotărilor după un model ierarhic

Cred că v-am mai prezentat astfel de programe. Cel descris astăzi are numeroase facilităţi care permite crearea/păstrarea/importul/exportul/modificarea informaţiei după criterii ierarhice, fiind în acelaşi timp un soft gratuit, realizat conform licenţei clasice GNU versiunea 3 sau mai mare. Concomitent, programul este disponibil pentru Windows şi pentru Linux (pachet Debian), dar şi sub formă portabilă (pentru Windows).


Am creat un mic fişier de probă, atât ca să vă puteţi face idee asupra interfeţi şi capabilităţilor generale, cât şi ca să îl încerc să văd cum se comportă cu ceva specific "maniei" noastre - filatelia.

Ca principiu, într-o bază de date (care poate fi în format intern divers, ca de exemplu SQLite sau XML) se pot crea unul sau mai multe noduri. Fiecare nod poate avea unul sau mai multe subnoduri, iar fiecare subnod poate avea şi el subnodurile sale. Cam aşa:


Pogramul se află în prezent la o versiune timpurie, fiind dezvoltat de către un grup de programatori inimoşi.


Atunci când intri insă în "măruntaiele" progrămelului, rămâi pur şi simplu uimit de facilităţile numeroase şi generoase pe care le asigură.


Meniul Edit cuprinde comenzi care se pot aplica pentru diverse operaţiuni efectuate în cadrul unei note (adică în panelul din dreapta). Pe lângă textul simplu (care este de tip "reach text format" - deci i se pot alege caracteristicile), în cadrul unei note pot fi inserate imagini, tabele simple (care se pot importa din fişiere tip CSV), se pot asigna chiar fişiere drept ataşament, se pot formata linkuri atât interne, cât şi externe etc.


În meniul Formatting sunt disponiible numeroase opţiuni de formatare a textului din cadrul unei note.


În meniul Tree se regăsesc comenzile aplicabile structurii de noduri şi subnoduri (aflate în panelul din partea stângă), comenzi care se prezintă singure (pentru cei care se descurcă cât de cât cu limba engleză, se înţelege).


Odată cu creşterea în dimensiune a bazei de date, poate apare situaţia în care găsirea informaţiei să devină greoaie. De aceea, în meniul Search au fost adăugate comenzi specifice de căutare în cadrul structurii de noduri.


Acum să nu credeţi că acesta este primul program de păstrare a informaţiei structurate, roata a fost inventată mai demult. CheryTree are însă posibilitatea să importe informaţie dintr-o gamă largă de alte programe. Lista lor poate fi regăsută în meniul Import.


Dacă există import, există şi export! Opţiunile se regăsesc în meniul cu acelaşi nume.


Proprietăţile textului se pot seta din preferinţele programului, ca şi combinaţia de culori text/fundal (în capturile de ecran de mai sus, eu am utilizat schema implicită de culori).


Partea foarte bună este că se pot alege pentru noduri şi pentru note orice font instalat în sistem. Partea şi mai bună este că sunt acceptate fonturile tip OpenType (care sunt conforme cu standardul Unicode), putându-se utiliza, aşadar, diacriticele specifice limbii române (de altfel cred că se poate observa acest lucru în prima captură de ecran de sus, am folosit limba română).


Programul are, de asemenea, posibilitatea de a se "adăposti" în System Tray, de a activa salvarea automată a bazei de date la un interval de timp ales de utilizator, de a activa autosalvarea la închiderea programului, dar şi de a crea automat un backup al bazei de date la intervale stabilite de utilizator. Se înţelege că aceste facilităţi sunt foarte bune pentru prevenirea pierderii de date.

Prezentarea pe care am încercat să o fac mai sus este departe de a fi una atotcuprinzătoare. Nu este un program dificil de învăţat, în opinia mea curba de învîţare este relativ lină.
Utilitatea unui astfel de program se dovedeşte foarte bună pentru creatorii de conţinut, pentru scriitori (autorii de proză şi/sau poezie), pentru programatori, în munca de secretariat, pentru autorii de buletine periodice de informare, dar - iată - se dovedeşte foarte util în munca de catalogare/inventariere a unor bunuri din diverse categorii, în cazul exemplelor de mai sus fiind utilizat pentru catalogarea informaţiilor filatelice, pe emisiuni/valori etc.

Pagina de internet a dezvoltatorului (Giuseppe Penone) poate fi găsită aici. De pe pagina lui se pot descărca versiunile programului mai vechi sau mai noi, precum şi manualul complet.

Pentru amatorii de programe portabile (care se expandează doar în locaţia indicată de utilizator, fără a afecta registry-ul Windows-ului) versiunea cea mai nouă poate fi găsită (împreună cu o prezentară sumară a programului) aici.

Nu-mi mai rămâne decât să vă urez spor la treabă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu