duminică, 21 decembrie 2014

Nişte piese despre care nu ştiu ce să cred

De fapt, ştiu ce să cred, dar nu vreau (încă) să mă pronunţ.
Este vorba de mai multe piese comercializate p eBay şi oferite drept eseuri. Le puteţi vedea mai jos.


Ca persoană care lucrează de 20 de ani cu imagini pe calculator, pot spune că recunosc altceva decât un tipar adânc executat cu cilindri metalici, aşa cum au fost imprimate mărcile din perioada respectivă. Ca să nu mai spun că aspectul este cu totul altul, dacă are cineva curiozitatea să compare aceste piese cu mărcile propriu-zise.
Mai există în plus o anumită inconsistenţă de culoare care se poate observa la unele piese, lucru care nu se poate petrece la tiefdruck-ul executat într-o singură culoare.

Cu cât au fost vândute piesele şi cine le-a vândut se poate vedea dacî ţineţi prompterul mouse-ului pe fiecare imagine şi urmăriţi ce apare pe bara de stare a browserului de internet.

Voi ce părere aveţi?

2 comentarii:


  1. Buna seara,

    Le-am remarcat de cum au aparut la vinzare (studiez reipresiunile romanesti si implicit marcile din perioada R.P.R.).
    Subscriu observatiilor dvs. si redau mai jos parerea mea.

    Rezolutia mica a imaginilor reduce f. mult posibilitatea de analiza a acestora insa nu o exclude in totalitate. Chiar daca nu se pot individua elementele caracteristice heliogravurii (tiparul original al acestor marci), exista cel putin un element care atesta clar faptul ca imaginile de mai sus nu sunt rezultatul unui tipar adinc monocrom.
    La tiparul adinc monocrom, imaginea este redata prin diferente de nuanta a ACELEIASI culori. Astfel pentru marca originala "Congresul mondial al femeilor", haina femeii din planul apropiat este de nuanta inchisa comparativ cu primul steag din planul secund care este de nuanta deschisa.
    La o analiza mai atenta a imaginilor de mai sus vom constata urmatoarea anomalie (se observa mai clar la ultima imagine): haina femeii din planul apropiat este de culoare diferita de cea a primului steag din planul secundar. Este adevarat ca nuantele sunt aceleasi insa culorile sunt diferite.
    Dupa parerea mea, explicatia acestei "anomalii" este urmatoarea: scan-ul unei marci originale a fost elaborat si astfel imaginea obtinuta a fost tiparita pe hartie cu ajutorul unei imprimante.
    Cele mai multe copiatoare de birou identifica nuantele mai pronuntate ale unei culori ca fiind culori diferite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos pentru opinie.
      Este evident că cine a mai lucrat cu imagini digitale îşi dă seama destul de uşor despre ce este vorba.

      Ștergere