duminică, 14 decembrie 2014

Ai noştri - ca brazii! Până nu dau ei cu mucii pe pereţi nu se lasă!

Nu este prima dată când semnalez vânzarea pe portalurile de licitaţii on line, sub diverse forme, a falsurilor mărcilor din emisiunea "50 ani de la înfiinţarea Societăţii de geografie".
Falsurile mărcilor din această emisiune au fost semnalate încă din anii '30 ai secolului trecut, în paginile Revistei Societăţii Filatelice Române (care a publicat un serial semnat de Nămoloiu şi Nosca). Totuşi, aceste falsuri se pot identifica destul de uşor de către cel care cască ochii, deoarece există diferenţe vizibile ale desenului faţă de originale.

Motivul care m-a făcut să scriu articolul este că am dat peste o piesă dintr-o categorie nouă: dintr-un fals, un şmecher a realizat o varietate spectaculoasă, care poate lua ochii nepricepuţilor şi chilipirgiilor.


Exact acestea sunt dimensiunile fotografiilor urcate de vânzător: mai micuţă pentru faţă, pentru a se distinge mai greu detaliile.
Trei elemente însă nu pot scăpa ochiului format:
   - mica spărtură a cadrului orizontal inferior de sub piciorul înclinat al literei R din ROMANIA apare numai la falsuri;
   - dantelura total aiurea indică o "producţie" particulară; se vede din avion că dimensiunea dantelurii pe latura superioară este diferită de cele de pe celelalte trei laturi;
   - fotografia verso-ului indică imprimarea falsului pe o categorie diferită de hârtie în comparaţie cu cea a originalului, care este mult mai subţire şi semitransparentă.

"Varietatea" a fost vândută cu o sumă hai să-i spunem nesemnificativă: 10,50 dolari, după 4 biduri.

Al doilea lot pe care doresc să-l semnalez a fost format din două falsuri, unicate nedantelate, oferite - aşa cum s-a mai întâmplat în mod repetat - drept eseuri.


Cele două piese sunt uşor de recunoscut ca falsuri, după detaliile de desen mult prea grosiere în comparaţie cu originalele. Şi acest lot a fost vândut pentru o mai nimica toată: 7 dolari, după 2 biduri.

De ce am semnalat aceste două loturi? Pentru unul din cele două motive de mai jos:

   - colecţionarii ăştia ai noştri ajung să se coboare atât de jos încât pentru doi-trei arginţi nu mai ţin cont de nimic, nici de obraz, nici de cinste;
   - există însă şi o altă variantă: nici chiar ei nu au ştiut că piesele sunt falsuri; atunci vă puteţi de seama cât de habarnişti sunt!

Nu vreau să închei fără a vă pune la dispoziţie şi fotografia unor originale, pe care o puteţi compara cu gunoaiele semnalate mai sus (click pentu mărire).


La această emisiune nu au existat eseuri nedantelate, în desenul adoptat. Singurele eseuri semnalate şi certificate ca originale sunt cele în negru, imprimate în ştraifuri orizontale de câte cinci exemplare, pe hârtie albă, groasă, cretată, pentru valorile de 1 leu, 2 lei, 3 lei, 5 lei şi 6 lei (ele sunt catalogate şi în monografia lui Eduard Cohen).
Dacă ţineţi mouse-ul pe imaginile loturilor de falsuri, puteţi vedea pe bara de stare a browserului ID-ul fiecăruia din cei doi vânzători. Vă recomand să manifestaţi atenţie când mai daţi de oferte ale lor. În orice caz, consider că este necesar, pentru eliminarea falsurilor de pe piaţă, să fie semnalate în continuare prin orice mijloace vânzarea acestora sau distribuirea lor sub orice altă formă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu