luni, 10 noiembrie 2014

Pentru colecţionarii de piese de poştă aeriană

În timp, am avut ocazia să văd mai multe exponate cu piese de poştă aeriană prin expoziţii, atât în ţară, cât şi în străinătate. Cu foarte puţine excepţii, piesele prezentate proveneau dintr-o singură ţară (de regulă cea a expozantului, a titularului exponatului).
Ei bine, legăturile poştale aeriene (mai ales în cazul unor exponate sau colecţii care pun accentul pe istorie poştală) au existat mereu în ambele sensuri.
Colecţionarii - nu ştiu de ce - nu se gândesc aproape niciodată şi la piese sosite în ţara lor (aşa-numitele "incoming mail"). Ideea mi-a venit după o discuţie pe care am avut-o pe mail cu un colecţionar bucureştean, care mi-a cerut părerea despre cea mai bună modalitate de ilustrare a curselor poştale aeriene externe. Să vă arăt şi piesa de la care a plecat discuţia (click pe imagine pentru mărire).


Este vorba despre un plic expediat în vara anului 1940 din Polonia ocupată ("Guvernământul General") în România, la Bucureşti. Pe faţa plicului nu există nicio indicaţie de serviciu cu privire la parcursul aerian al corespondenţei. Există însă pe verso, o ştampilă de tranzit din Bucureşti ("C. AVION S."). Această piesă ar fi făcut foarte frumos o ilustrare a curselor România-Germania, alături de un tabel al curselor cunoscute dus-întors, potrivit literaturii cunoscute.
Desigur, aceasta este opinia mea şi în final voi decideţi ce şi cum doriţi să colecţionaţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu