joi, 13 noiembrie 2014

Francatură neobişnuită

Am văzut piesa abia după ce s-a încheiat licitaţia de pe un portal online. Păcat de ea, pentru că vânzătorul a postat două fotografii întunecate, făcute în scârbă cu telefonul (aproape că-mi vine să-i blochez pe aceşti indivizi!). Ca să pot să vă arăt piesa încondiţii cât de cât bune, m-am întrebuinţat oleacă cu perspectiva şi transformarea "warp" din Photoshop.


Este un plic recomandat expediat în vara anului 1929 de la Lugoj laVârşeţ, în Iugoslavia. Partea neobişnuită a francaturii este cea de pe spatele plicului, unde a fost aplicată o jumătate de coală comercială (50 de bucăţi) de 10 bani Ferdinand cap mic. Aşadar în afara francaturii multiple masive de pe verso, a luat naştere şi o francatură mixtă (emisiuni diferite cu efigiile a doi domnitori diferiţi). Francaturile mixte între uzualele Ferdinand şi Mihai copil nu sunt însă deloc rare.

2 comentarii:

  1. Aş avea o curiozitate (pentru cultura mea generală): aplicarea celor 50 de bucăţi a câte 10 bani s-a făcut conform tarifelor vremii sau doar aşa, "de amorul artei"? :) Un weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Francatura (cu tot cu jumărtatea de coală) însumează 32 lei.
      La data respectivă, tariful pentru trimiteri externe era următorul:
      - scrisoare simplă externă până la 20 grame: 10 lei;
      - pentru fiecare treaptă suplimentară de greutate de câte 20 grame: 6 lei;
      - taxa de recomandare: 10 lei.
      Suma francaturii de 32 lei indică o scrisoare externă recomandată, din a treia treaptă de greutate (adică de peste 40 grame). După mărimea şi aspectul plicului se pare că trimiterea a constat dintr-un teanc mai gros de hârtii).
      Trimiterea corespunde tarifului.

      Ștergere