joi, 6 noiembrie 2014

Francatură mixtă interesantă

Prima dată când am dat cu ochii de cartea poştală din imaginile de mai jos am avut impresia că... este ceva necurat!   :D  Examinând însă mai bine piesa, am realizat că ea constituie o mărturie frumoasă de istorie poştală.
Cartea poştală a fost oferită pe un portal online, dar preţul de strigare se pare că a ieşit binişor din limita aşteptărilor chilipirgiilor, deoarece a rămas nevândută. Click pe imagini pentru mărire.


Cartea poştală a fost expediată iniţial din Bucureşti către Viena, în octombrie 1946. Ea a fost francată cu mărci uzuale Mihai care sunt parţial vizibile sub mărcile austriece). Corespondenţa a trecut şi prin cenzura austriacă. Cu circa zece zile după plecarea din Bucureşti, corspondenţa a fost reexpediată către New York, Statele Unite, fiind francată corespunzător cu mărci uzuale austriece, lipite peste francatura iniţială românească.
Din păcate lipseşte orice ştampilă de sosire a poştei americane, dar acest lucru nu mă face să trag concluzia că piesa nu a trecut efectiv prin poştă.
Am considerat că este bine ca o astfel de piesă să fie semnalată.

2 comentarii:

  1. Interesantă semnalare! Mi-a amintit de tema plicurilor circulate şi reutilizate ulterior pentru corespondenţă, prin completarea cu mărci poştale conform tarifelor vremii ori alte obliterări.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot la aceeaşi categorie de plicuri m-am gândit şi eu! :)))

      Ștergere