miercuri, 8 octombrie 2014

Piese interesante la Koehler

Licitaţia internaţională cu numărul 358 a casei germane Heinrich Koehler desfăşurată la sfârşitul lunii septembrie a.c. a avut în ofertă câteva piese mai interesante, în opinia mea, pe care doresc să vi le prezint.

Un prim lot a fost format dintr-un set de patru scrisori din celebra corespondenţă comercială a lui Theodor Faranga, scrisori care au prezentat o particularitate: au constituit o "serie" completă a celor patru mărci ale DDSG, toate fiind obliterate cu acelaşi tip de ştampilă de la Calafat şi toate patru fiind expediate aceluiaşi expeditor, cunoscutul comerciant din Brăila (click pe imagini pentru mărire).


Cele patru scrisori au fost oferite la un preţ de strigare de 300 euro, realizând în final 560 euro.


Această carte poştală nu atrage prin niciun element, fiind ceva comun la prima privire. Totuşi nu este deloc aşa (şi trebuie să recunosc faptul că era să trec peste aceatsă piesă, dar am avut noroc că mai citesc şi descrierile pieselor şi mai trag cu coada ochiului şi la preţurile de strigare. Iar preţul de strigare la această piesă a fost de numai 1.000 de euro, făcându-mă curios să văd datorită cărui lucru a fost propusă la acest preţ, nu chiar de neglijat.
Ei bine, cartea poştală face parte din emisiunea 1872, fiind destinată corespondenţelor între localităţi. Piesa din ilustraţia de mai sus (click pentru mărire) face parte din cele numai două cunoscute ca purtând un supratipar manual pentru reducerea nominalului de la 5 la 4 kopeici, în concordanţă cu tariful din 1878. Ambele piese au fost utilizate în Basarabia. Această carte poştală a fost utilizată la Tarutino. Utilizarea ambelor piese în Basarabia ar putea sugera, conform experţilor casei de licitaţie germane, că modificarea nominalului cărţilor poştale s-ar fi putut face în capitala regiunii, la Chişinău.
Am vreo două cataloage pentru întregutilr poştale ruseşti, dar recunosc că mi-a fost lene să verific dacă literatura rusă înregistrează această circulaţie provizorie.
Pe lângă piesa în cauză, în lot a fost inclusă şi o carte poştală "normală", fără supratipar, de 5 kopeici, tot de culoare verde.
Lotul a realizat un preţ final de 2.100 euro.


Cele două cărţi poştale de mai sus (click pentru mărire) au format un alt lot interesant, în opinia mea. O carte poştală (cea de jos) este din 1903, iar cealaltă din 1911. Ambele poartă ştampila de bord a ambulanţei maritime Odesa - Tulcea, efectuată cu vaporul Basarabia.
Lotul a fost oferit la 200 de euro, dar a realizat 950 euro.

Din păcate n-am găsit literatură referitoare la această ambulanţă maritimă. Am dat însă de un şmecheraş acum vreo doi ani într-un cerc bucureştean, care a vrut să-mi vândă un fals al acestei ştampile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu