vineri, 12 septembrie 2014

Timbrele nepoştale ale DDSG (3)

Rămăsesem dator cu o ultimă parte a scurtului serial dedicat timbrelor nepoştale ale companiei de navigaţie austriacă DDSG.
Pentru cei care au scăpat celelalte episoade, le puteţi găsi aici: partea I-a, partea a II-a.

Există un model de timbre nepoştale (care au fost probabil folosite pe frahte şi alte tipuri de documente ale companiei de navigaţie) pentru care am primit în mai multe rânduri întrebări de la cititori: ce este cu ele, câte valori există şi câţi bani fac. Din păcate, situându-se în afara ariei preocupărilor şi intereselor mele, nu am fost în stare să ofer decât informaţii trunchiate. Ulterior m-am gândit că trebuie să-mi iau revanşa şi, pentru că tot am obiceiul să vizitez aproape zilnic portalurile de licitaţii, am salvat ofertele întâlnite pentru a vi le oferi centralizat.

Cred că am mai scris câteva cuvinte referitoare la preţurile obţinute de aceste piese: ele par să nu aibă nicio noimă şi se pare că nu se respectă vreo regulă în mod special. Nivelul preţurilor finale realizate pare că depinde mai degrabă de conjunctura în care a fost făcută fiecare ofertă. Aşadar v-aş recomanda să nu luaţi drept potrivite preţurile enumerate.

Primul model la care mă voi referi este un dreptunghi înalt, cu textul într-un oval circumscris şi cu valoarea nominală cu cifre colorate amplasată în mijloc. În colţuri se distinge câte o ancoră. Textul este bilingv, sus în germană şi jos în maghiară, iar valoarea nominală nu cuprinde şi moneda în care este exprimată. În ofertele întâlnite am descoperit existenţa a şapte nominale diferite.


Setul de mai sus s-a vândut cu 37 dolari, după 3 biduri. Din câte se poate observa, ştampila ovală are textul "HAUPT(?) AGENTIE/WIEN". Se pare că timbrul cu cea mai rară apariţie (nu l-am întâlnit decât în cadrul setului de mai sus) este cel cu nominalul de 5 (kreuzer?). Restul valorilor au apărut mai des, singure sau în loturi. Vă fac o scurtă trecere în revistă mai jos.


10 (kreuzer?) roşu: 12,50 dolari, după 6 biduri.


Acelaşi timbru a realizat într-o altă ofertă numai 3,25 dolari, după 6 biduri.


Lotul de două valori a obţinut 31 dolari, după 9 biduri.


Alt lot de două valori a realizat numai 2,20 dolari după 3 biduri (sic!).


Un lot similar (cu singura diferenţă că timbrele sunt anulate cu o ştampilă rotundă care are numai data) a realizat un preţ final de 53 dolari după 12 biduri!


Unicatul de 20 (kreuzer?) a realizat 5,50 dolari, după 3 biduri.


Un timbru similar (anulat însă cu ştampila ovală din Viena) a realizat 15,50 dolari, după 6 biduri.


Iar o piesă relativ similară s-a vândut cu 3,25 dolari, după 6 biduri. Diferă starea calitativă a pieselor, vă invit să ţineţi cont şi de acest lucru (în măsura în care are vreo logică, deoarece mie-mi scapă...).


Unicat de 30 (kreuzer?), vândut cu 5,50 dolari, după 3 biduri.


Piesă similară, anulată însă cu o ştampilă ovală Viena. Preţ final: 15,50 dolari, după 8 biduri.


Un timbru aproape identic (cu excepţia colţului lipsă, desigur) a realizat numai 3,25 dolari, după 6 biduri.


Unicatul de 40 (kreuzer?) a realizat 4 euro după 4 biduri.


Aceeaşi piesă (dar mai "obosită") a fost vândută cu 6,50 dolari, după 10 biduri.


Alt nominal, de 60 (kr?) a fost vândut ca unicat cu 12,50 dolari, după 6 biduri.


Un exemplar din aceeaşi valoare (dar obosit rău) a fost vândut cu 5,50 dolari după 7 biduri.


Un lot compus din valorile de 40 şi 60 (kr?) a realizat 6 dolari după 8 biduri.


Unicatul valorii de 80 (kreuzer?) a realizat 15 dolari după 11 biduri.


Alt unicat (obliterat cu ştampila ovală din Viena) a realizat 32 dolari, după 9 biduri.


Acest unicat obliterat cu o ştampilă centrată rotundă cu dată a fost vândut cu 31 dolari, după 9 biduri.


Un unicat obliterat cu ştampilă pe care eu o bănuiesc a aparţine agenţiei DDSG din Baziaş a relizat 31 dolari, după 11 biduri.


Lotul de trei mărci din imaginea de mai sus (de această dată se distinge mai clar că pe valoarea de 80 este o ştampilă "BASIA(SCH)") a realizat 14 dolari după 11 biduri.


Lotul de mai sus (care cuprinde un set incomplet - lipseşte valoarea de 5) combină şi cinci unicate ale mărcilor poştale ale DDSG (dar care sunt reimpresiuni). El a fost vândut cu 27 euro după 13 biduri.

În finalul enumerării acestui model vă prezint şi un set format numai din şase din cele şapte valori, toate fiind neanulate şi nedantelate. Nu am idee care este statutul lor (dacă s-au utilizat efectiv şi nedantelate sau dacă acestea ar fi probe, nu am întâlnit altele). Ele au fost oferite la un preţ de strigare de 50 dolari, dar nu s-au vândut.


Un model nou, asemănător celui precedent, are cifrele valorilor imprimate în negru, iar la desen sunt adăugate două cartuşe (deasupra şi dedesubtul valorii) cu indicaţia monedei (fillér). Nu am întâlnit decât aceste şase valori. Setul de mai sus a fost vândut cu 52 dolari după 9 biduri.


Acest unicat de 160 fillér poartă o ştampilă a agenţiei Turnu Severin. El a fost vândut cu 58 dolari, după 25 biduri.

Acest lot (care are timbrul de mai sus, achiziţionat probabil pentru revânzare - m-a pufnit râsul când mi-am dat seama) a realizat numai 24 dolari, după 3 biduri (sic! nu e întotdeauna după cum se pregăteşte, ci şi după cum se nimereşte). În definitiv însă, vorba proverbului: pierzi, câştigi - negustor te numeşti!


Aceasta este o valoare nouă, de 200 fillér, care are însă un supratipar negru adiţional, literele "D" şi "M" în colţurile inferioare (primul gând m-a dus la "Deutsche Mark", dar n-aş băga mâna în foc). Timbrul a fost vândut cu 43 dolari după 4 biduri.


Aceasta este valoarea de 10 fillér, care poartă un supratipar negru "Leva/4" (logic, pentru utilizare într-o agenţie de pe malul bulgăresc al Dunării). Nu am văzut timbrul decât o singură dată. El a fost vândut cu 155 dolari, după 9 biduri.

Aceasta este valoarea de 40 fillér supratipărită cu altă valoare, "u. K/2000". Nu am nici cea mai mică idee ce ar putea fi (în afara bînuielii că este din perioada inflaţiei). Nu am întâlnit timbrul decât o singură dată. El a fost vândut cu 72 dolari după 4 biduri.

Acesta este un model nou despre care nu aş putea spune nimic. Oricum, nu l-am întâlnit decât o singură dată. Detaliile desenului le puteţi observa şi singuri. Cele două timbre au fost vândute cu 105 dolari, după 7 biduri.

Acesta este un supliment al episodului precedent, în care v-am prezentat (chiar la sfârşit) un model identic. Timbrul de faţă se deosebeşte însă de cel arătat anterior prin moneda în care este exprimată valoarea: Fillér (în loc de Groschen). Timbrul de faţă a fost vândut cu 51 dolari, după numai 2 biduri.

Sper să vă fie de ajutor această prezentare, care se încheie aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu