miercuri, 27 august 2014

O colecţie care nu este la îndemâna oricui

Întotdeauna mi-au plăcut originalitatea şi curajul de a aborda domenii nebătute de cei mai mulţi colecţionari. De aceea am apreciat şi apreciez şi acum colecţiile a căror alcătuire a însemnat mai mult decât bifarea unui număr de catalog într-o mancolistă sau ţinerea la zi a unui abonament făcut la tiparniţa de abţibilduri.

O colecţie care mi s-a părut interesantă (şi care nu poate fi realizată de cineva fără un minimum de cunoştinţe şi nici fără un volum adecvat de muncă, de sortare, de examinare a multor oferte) a fost vândută recent pe un portal online. Alcătuirea ei cred că n-ar fi fost posibilă fără să existe şi foarte multă pasiune din partea fostului posesor.
Numai că - aşa cum ştiu cei mai mulţi colecţionari - mereu se întâmplă ca în zicalele noastre spuse şi repetate de atâtea şi atâtea ori: chinul colecţionarului nu este decât bucuria moştenitorului.

Despre ce este vorba? Poşta britanică a avut un oficiu poştal la Constantinopol, unde corespondenţa a fost francată cu mărci uzuale britanice obişnuite, fără niciun supratipar. Ele se deosebesc de mărcile similare circulate pe teritoriul regatului (sau în alte posesiuni sau oficii din străinătate) prin ştampila specifică având un "C" mare în centru (de la Constantinopol).
Colecţionarul nostru a reuşit, pentru o perioadă bună de timp, să reconstituie circulaţia mărcilor britanice în capitala Imperiului Otoman. Pentru cei care nu ştiu, piesele britanice circulate la oficiile din străinătate sunt catalogate şi evaluate în catalogul britanic Stanley Gibbons (care are o circulaţie destul de redusă în România).

În opinia mea, colecţia a fost vândută cu un preţ final mult subevaluat faţă de potenţialul ei: numai 150 dolari (după 28 de biduri).

Click pe imagini pentru mărire.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu