sâmbătă, 21 iunie 2014

Studiul mărcilor ocupaţiei germane din Primul Război Mondial

Acest subiect nu a fost una dintre preocupările mele. De vreo câţiva ani, pe timpul "răsfoirii" licitaţiilor de pe internet mi-a tot fostdată ocazia să observ o sumedenie de piese, destule fiind interesante. Ca să mă lămuresc, am apelat de mai multe ori la studiul cataloagelor, printre care şi (bineînţeles) catalogul specializat editat de Michel.
Există o sumedenie de lucruri catalogate pe-acolo care ridică întrebări celui care nu are şi piese în mână. Tot comparând şi studiind, am realizat că unele lucruri sunt spuse numai pe jumătate chiar şi în acest catalog (cum ar fi, de pildă, situaţia seriilor HAN "transformate" în serii noi şi care m-a făcut iniţial să cred că ar putea exista o excrocherie la "erorile" primei emisiuni din 1917).
Alte elemente de studiu ar putea fi cele referitoare la modul de construcţie a planşelor/cilindrilor. Este un domeniu foarte frumos, ocolit cu perseverenţă de colecţionarii de pe la noi care mai şi ridică anumite pretenţii. Unii nici măcar noţiunea de "planşă" nu o au clară, dar pe de altă parte este adevărat şi că unele noţiuni poligrafice sunt greoaie pentru cei care nu au avut niciodată tangenţă cu subiectul şi nici n-au încercat să se documenteze.


Rândurile de mai sus au fost inspirate, dacă pot spune aşa, de coala din imaginea de mai sus (click pentru mărire), valoarea de 5 bani din a treia emisiune, preobliterată cu o ştampilă "Bukarest". Încă suntem norocoşi şi se mai găseşte material de studiu (o parte a lui nu este prea ieftin, dar orice plăcere are costurile ei). Există încă numeroase varietăţi care pot fi "descifrate" la aceste mărci şi care se pot constitui în variante rare (cum sunt unele poziţionări sau intervale între elemente - au apariţie constantă şi se pot considera erori ale supratiparului), care ar putea costa mult mai mult în viitor. Nu pot să mă abţin şi să nu menţionez efortul lui F. Ambruş depus pentru studiul unui supratipar al perioadei.
Coala din imaginea de mai sus a făcut parte din oferta licitaţiei cu numărul 54 al casei AIX-Phila, din luna mai a.c.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu