sâmbătă, 3 mai 2014

Încă o "minune"

Un lot vândut acum vreo două zile pe un portal online mi-a atras atenţia prin combinaţia făcută pe un întreg poştal, pentru atragerea amatorilor desigur. Click pe imagine pentru mărire.


Nu am să o lungesc şi vă voi prezenta pe scurt invenţia.
După cum bine puteţi vedea, este vorba de o aşa-zisă "complezenţă". Aşa mi-am spus şi eu la prima vedere, numai că privirea mi-a căzut pe ştampilele violet. Am mărit piesa şi mi-au sărit în ochi şi alte elemente, pe care probabil că cel care a achiziţionat piesa nu le-a sesizat:
- ştampilele "BUCURESCI" sunt contrafăcute, ele nu seamănă cu ştampila tip Daguin pe care vrea să o imite; iar data nu se potriveşte deloc cu perioada de circulaţie a mărcilor;
- la fel de contrafăcută este şi ştampila BACĂU, care nu seamănă cu niciun tip de ştampilă originală utilizată în acea epocă la oficiul moldovean;
- pentru că urmăresc dantelurile mărcilor postclasice întâlnite, m-am uitat şi la aceste mărci (diferenţele mari dintre dantelurile 11½ şi 13½ sunt sesizabile de cele mai multe ori cu ochiul liber); am remarcat însă că toate cele cinci mărci au danteluri nefireşti, care se întâlnesc numai la falsurile Fournier; în ciuda imaginii destul de proaste, care nu permite vizualizarea în condiţii optime a detaliilor, mai că aş putea jura că şi mărcile sunt false.
Aşa că situaţia este una interesantă: pe un întreg poştal original s-au aplicat mărci false, care s-au obliterat cu ştampile false.

Un comentariu:

  1. Va multumesc mult.
    Nu am stiut ca este un fals,am notificat cumparatorul restituind bani.
    Am sa pun din nou cartea postala pe ebay,dar ca un forgey.

    RăspundețiȘtergere