joi, 1 mai 2014

Corespondenţă din Basarabia, din perioada de tranziţie

Cu câteva săptămâni în urmă, pe un portal de licitaţii online a fost oferită o piesă interesantă, în opinia mea, care ilustrează perioada de tranziţie din Basarabia.
Cred că istoria este cunoscută. După armistiţiul cu germanii din 9 decembrie 1917, armata rusă a început să se retragă "acasă", iar în drumul parcurs prin Basarabia militarii ruşi s-au dedat la acte reprobabile: jafuri, violuri şi crime împotriva populaţiei băştinaşe. De aceea, Sfatul Ţării a solicitat guvernului român (aflat la Iaşi) să intervină prin trimiterea de trupe care să asigure protecţia populaţiei civile şi care să restabilească ordinea. Pe 10 ianuarie 1918, trupe aliate conduse de către generalii Broşteanu şi Berthelot au trecut Prutul, în câteva zile mai târziu reuşind să elibereze complet Basarabia. În 24 ianuarie 1918 Sfatul Ţării a proclamat independenţa Basarabiei sub numele de Republica Democrată Moldovenească, iar după două luni (în 27 martie), a hotărât unirea cu România.
Totuşi, administraţia poştală românească şi-a început activitatea în Basarabia ceva mai târziu, abia în 1/14 iulie 1918 (v. Călin Marinescu – Oficiile, agenţiile şi gările poştale române, Bucureşti, 1999, pag. 12). De la declararea independenţei şi până la această dată, din punct de vedere istorico-poştal în Basarabia a fost o perioadă de tranziţie, în care au continuat să fie utilizate mărcile şi întregurile poştale ţariste.


Piesa (click pe imagini pentru mărire) este o carte poştală imperială rusească de 4 kopeici, purtând o francatură suplimentară de 6 kopeici (total 10 kopeici). Ea a fost trimisă acasă, în Bucşani, Vlaşca (zonă aflată sub administraţia de ocupaţie germană) pe 25 mai 1918 de către Sandu M. Gheorghe, elev în Regimentul Constanţa nr. 34, Divizia a 9-a.
Piesa a trecut prin cenzura militară românească (în 14 mai), precum şi prin cenzura germană (în 16 mai), dar nu poartă şi ştampilă de sosire. Lucrul interesant este că pe piesă nu se regăseşte nici ştampila de plecare. Localizarea este făcută de mesajul expeditorului, de pe verso: "Şoldăneşti 25/5/918 Basarabia".
Piesa a fost vândută cu 55 dolari (după 6 biduri).

4 comentarii:

  1. Hello.. I am making this comment with my personal email.. I am Luis from 1967stamps..Fortunately you told the all story.. that was completely new to me..
    Thank for bringing me, even more deeply into Romania History and Philately..
    I use to read Your blog entries every day and it is one of the best blogs available here in our G+ stamp World..
    thank you again...

    Regards

    (Luis)(1967stamps)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello!

      Thank you very much, please continue to be my gest.
      I am glad you like my blog

      My best regards,
      Max

      Ștergere
  2. Ce caligrafie deosebita la "destinatar" !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era un militar şcolit, se vede şi după cum a scris pe verso.

      Ștergere