luni, 26 mai 2014

Colecţie cu clasice, erori, varietăţi şi eseuri

Zilele trecute am dat peste o colecţie de marcă românească oferită pe eBay. Conţinutul ei a fost unul relativ neobişnuit pentru ofertele uzuale întâlnite pe acest portal de licitaţii, unde în ultimul timp predomină piesele de duzină, gunoaiele şi rupturile, ori abţibildurile puse în circulaţie în anii '70-'90.
Am să prezint imaginile postate de vânzător (click pentru mărire), împreună cu unele observaţii personale.

O "barbă" de 15 bani (atinsă din păcate), o marcă de 50 bani "Paris" neuzată (pare originală), două piese cu decupaje de la emisiunea "Paris" (sunt rare) şi un eseu (de la aceeaşi emisiune).

Acumulare de clasice (aporape toate litografiate), din care nu aş semnala decât unicatul de 10 bani "favorit" din 1869 cu dublă impresiune (este cam slabă, dar pare a fi ceea ce susţine vânzătorul).

Câteva "jucărele" la emisiunea "Bucureşti II" (nedantelatele sun tunse în opinia mea), plus câteva eseuri la "Perle".

O serie de "Vulturi" (pare a avea "stema mică" după nuanţele tiparului), o marcă tunsă (15 bani) şi două eseuri în negru tot la "Vulturi", plus patru mărci "Cifra în patru colţuri" (probabil cu filigran PR).

O serie (şi jumătate) din aşa-zisele "neemise" la Spic de grâu, plus un bloc de probe de culoare la Cifra în patru colţuri.

Diverse mărci "Spic de grâu" neuzate, din care nu aş menţiona ca piese deosebite decât o pereche nedantelată la mijloc la 3 bani (probabil cu PR, după nuanţă şi planşă), o probă definitivă în culoarea aprobată tot la 3 bani (pereche nedantelată) şi o probă de culoare la marca de 1 lei (roşu şi albastru pe hârtie cu filigran PR, dantelată).

Probe de la "Cincantenarul independenţei" fără valoarea nominală, nedantelate (set incomplet).

Un supratipar "SE" răsturnat (nu am încredere în el), o marcă de 5 lei "Efigii" obliterată (pare bună), două neemise "Moscova" şi un bloc de la "Încoronarea" cu două perechi nedantelate la mijloc (varietatea nu este chiar comună).

Diverse eseuri (nu constituie rarităţi).

A doua bandă de ziar în stare neuzată.

Taxele de plată din 1938, unicate neuzate nedantelate din marginea de coală (sunt de regulă desconsiderate, nefiind chiar comune), două blocuri de 50 bani "Asistenţa socială", fiecare cu câte două perechi nedantelate la mijloc, o varietate de supratipar la "Serviciul prizonierilor de război" şi un eseu la marca de factaj de 25 bani. Este un grup interesant.

Lot de mărci DDSG printre care, mai mult ca sigur, există destule reimpresiuni (în ţară nu avem specialişti capabili să identifice reimpresiunile fără probleme, după ştiinţa mea).

Alte cinci piese dintre care două MViR-uri în care n-am încredere, plus trei mărci locale DBSR (numai prima cred că este originală, dar este defectă).

Această mică acumulare pare destul de interesantă. Ea a fost vândută cu 391 lire sterline (circa 483 euro sau 660 dolari), după 18 biduri. Spuneţi voi dacă a fost mult sau puţin, raportat la piesele care o compun.

5 comentarii:

  1. Vanzatorul si-a cam furat-o, eu cred ca scotea mult mai bine daca spargea colectia in loturi mai mici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sau poate că îi frigea buza după nişte bani. Ori piesele avea printre ele şi mai multe defecte.

      Ștergere
  2. Lotul merita banii din plin, dupa parerea mea, ddesi cam 2000 de lei nu este o suma mica pentru colectionarul roman.
    Cu privire la marcile DDSG eu cred ca exista cineva care se pricepe bine. Probelma este destul de simpla daca se stiu cateva mici detalii cum ar fi forma literei f din text ("Dampfschiff...)si caracteristicile hartiei originare. In plus, dantelura este un indiciu sigur in cateva cazuri.
    - Cu privire la marcile DBSR, este nevoie de o imqagine mai mare casa se poata stabili dapa prima marca este sau nu cea originala (a apartu un studiu bine documentat si cu un tabel complet al caracteristicilor marcii originale si a diferitelor reimpresiuni in revista clubuluui AFR Brasov, denumima Studii Filatelice Brasovene (integral bilingva si in culori). Celelalte doua piese sunt remimpresiuni, emisiunea originara nu a avut decat o singura culoare (ca la prima marca) lacare au aparut si ceva falsuri. Circulata este o raritate iar daca este in francaturi mixte (de regula cu marci austriece) este o raritate majora, de cota foarte ridicata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi pentru DDSG, şi pentru DBSR cel mai bun studiu pe care îl cunosc este în volumul al doilea al monografiei semnate de Ringström şi Tester, "The Private Ship Letter Stamps of the World" (schiţe şi fotografii, tipurile blocurilor de report, descrieri ample pentru fiecare reimpresiune în parte etc.). Ştiu articolul din "Studii Filatelice Braşovene", este doar o schiţă destul de subţire pe lângă studiul citat.

      Ștergere
  3. Buna ziua !
    Este adevarat , 2000 de lei sunt multi pentru un colectionar roman ! Pentru a doua oara ,lotul este castigat de un roman ,de aceasta data de Cichi Adrian din Hunedoara (ebay adrianus10000) ,care nu are nici macar bunul simt de a raspunde la mesaje.
    Lotul mai contine alte eseuri si timbre din perioada 1900-1940.
    Supratiparul SE rasturnat este ok ,prezinta toate caracteristicile originalelor. Din marcile DDSG , stiu ca majoritatea sunt reimpresiuni , nu ma pricep , le-am listat asa cum sunt .
    Pretul de adjudecare era ok pentru cumparator , m-au costat mai mult .Si timp ! O colectie ca asta nu se strange in 2 zile !
    O zi buna tuturor iubitorilor de marca !


    RăspundețiȘtergere