marți, 1 aprilie 2014

Era să zic că-i falsă!

Zilele trecute am remarcat într-o licitaţie online un unicat de10 bani Ferdinand cap mare cu supratiparul "Ziarişti". Nefiind un specialist al acestui supratipar (şi conducându-mă de multe ori după emoţii), mi s-a părut că piesa are supratiparul falsificat.


Privirea îmi era obişnuită cu supratiparul aplicat pe valoarea de 5 bani (din care am câteva exemplare), la care apare mult mai îngrijit. Ca un făcut însă, la doar o zi (sau două) pe acelaşi portal a mai apărut o piesă, un plic francat cu mai multe mărci cu acelaşi supratipar.
Făcând o comparaţie între supratiparul unicatului şi cel al mărcii de pe plicul circulat, nu am mai ajuns la aceeaşi concluzie. E bină însă că am avut ce compara (click pe imagini pentru mărire).


Plicul din imaginile de mai sus a fost vândut cu 113 dolari (după 11 biduri). Ştiu ce-am spus de mai multe ori în articolele mai vechi, este un supratipar neoficial. Cu toate acestea (şi în ciuda faptului că el nu a fost recunoscut de către administraţia poştală), aceste mărci continuă să aibă amatori (şi da, reafirm ce-am spus de multe ori, fiecare este stăpân pe banii lui şi colecţionează ce doreşte, indiferent de sensul afirmaţiilor mele).
Tocmai de aceea m-am hotărât să şi prezint piesele: poate îi vor fi cuiva folositoare semnalările mele.
Ştiu că mai demult, pe Facebook a fost o discuţie relativă la datele la care au circulat mărcile cu acest supratipar. Cele două piese pot completa imaginea de ansamblu.

2 comentarii:

  1. o sa imi permit un comentariu
    am vazut cele 2 piese pe ebay
    sa stiti ca prima impresie e de cele mai multe ori corect
    parerea mea ca timbrele au un supratipar falsificat
    o sa va trimit pe adresa de meil poze cu ce am eu in colectie pt comparare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc anticipat.
      Nu mi-a dat prin cap să verific supratiparul şi la celelalte valori, dar am ajuns să nu mă mai mire nimic.
      E o problemă de studiat în continuare.

      Ștergere