duminică, 9 martie 2014

Piese, piese...

Nu ţin minte să mai fi văzut în ultimii ani un asemenea bloc (click pentru mărire):


Franţa, tip Ceres, prima emisiune (1849), marca de 10 centime bistru, bloc de 14 mărci (2×7) din colţul stâng inferior al colii, obliterare "rolă cu puncte mari". Marca din poziţia 145 (a 5-a marcă de pe rândul al doilea) are clişeul în poziţie răsturnată, generând perechi tête-bêche cu mărcile alăturate. Preţ de vânzare: 22.500 euro.


Tot Franţa, tot prima emisiune, vestitul franc în culoarea vermilion, o pereche obliterată (în fapt, una fintre cele cinci pereche cunoscute. Catalogul Maury o evaluează la 90.000 euro, dar acum a fost oferită la "numai" 35.000 euro.

Aceasta nu este o mare raritate, dar prezintă o caracteristică căutată de amatorii noştri, întâlnită şi la mărcile emisiunii Paris (1872). Marca franceză a fost oferită pentru numai 200 euro.


Aceasta este o piesă deosebit de rară (click pentru mărire), marca de 1 cent tip Sage, nuanţa extrem de rară negru pe albastru de Prusia, care mai este şi în ştraif de trei. Piesa a fost oferită la preţul de 11.000 euro.


Aceasta (click pentru mărire) nu este o raritate. Este însă o piesă interesantă pentru filateliştii de aiurea, care pot vedea cum se intruiau poştaşii-elevi în Franţa în a doua jumătate a secolului XX: lucau efectiv cu întreguri poştale (cu specimene fără valoare) şi cu etichete realizate în mod special pentru cursanţi. Aplicau în mod pracitc "mărcile", pe care le "obliterau" apoi.
Această piesă a fost oferită la un preţ de 200 de euro.


Aceasta ar fi fost o piesă excepţională. Dacă ar fi fost originală însă, deoarece nu este decât un fals ordinar, uşor de recunoscut pentru oricine are ideea de a pune alături o marcp obliterată de 10 bani roşu. Aşa că extraordinara perecche de 5 bani cu 10 bani roz nu a fost decât o mare plasă pentru cei care or fi avut ideea să se "arunce" la aşa ceva, mai ales că şi preţul făcea cu ochiul, dacă se poate spune aşa: "numai" 125 euro.

Toate aceste piese au figurat în oferta la preţuri nete (adică primul sosit, primul servit) cu numărul 144 din 25 februarie a.c. a casei franceze Ceres Philatélie.

2 comentarii:

  1. Uite inca un fals...

    http://www.ebay.co.uk/itm/Romania-Romania-1858-1st-Issue-Bull-Head-106-Par-/261471394721?pt=UK_Stamps_ROWStamps&hash=item3ce0e8dba1

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru semnalare. L-am introdus în "watch list", să văd cum se termină licitaţia.

      Ștergere