miercuri, 5 martie 2014

"Degetar" târziu la Giurgiu

În studiul ştampilografiei s-au încetăţenit unele cutume peste care nu sare aproape nimeni, deoarece preferinţele colecţionarilor se modifică tare greu. Una dintre aceste cutume se referă la urmărirea circulaţiilor (utilizărilor) târzii ale ştampilelor clasice. Mai concret, se urmăresc piese postclasice care poartă ştampile clasice.
Cele mai cunoscute sunt ştampilele de tip agrafă bogată, ştampilele "mici" şi cele "degetar". Se mai cunosc şi piese postclasice obliterate cu ştampila "mută" tip "grătar simplu", precum şi cu unele ştampile rurale clasice.
Colecţionarii cu experienţă ceva mai bogată ştiu că asemenea piese provin de la un număr limitat de oficii, câteva dintre acestea utilizând mai frecvent ştampilele clasice în comparaţie cu restul.


Cartea poştală din imagiinle de mai sus (click pentru mărire) a fost expediată în vara anului 1881 din Giurgiu, ca ştampilă obliterantă de zi fiind utilizat "degetarul" telegrafic, introdus în serviciu cam cu vreo zece ani înainte. Ştampilele clasice târzii de la Giurgiu nu sunt printre cele mai comune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu