luni, 20 ianuarie 2014

O adevărată nebunie pe eBay: o caricatură a fost vândută cu peste 700 de dolari!

Am remarcat marea raritate cu vreo 22 de ore înaintea terminării licitaţiei şi colegii de pe Facebook din grupul colecţionarilor pe care vi l-am mai recomandat vă pot confirma: am atras atenţia asupra falsului imediat ce l-am văzut. Aceasta este piesa în cauză:


Este pur şi simplu o caricatură, care nici măcar nu se apropie de desenul originalului. Ei bine, preţul final a ajuns, în această dupămasă, la 733 dolari!!! Am făcut şi o captură de ecran (click pentru mărire):


Pentru preţul final au "concurat"12 amatori, care au înaintat 44 biduri. Preţul "de strigare" a fost de 0,01 dolari (1 cent), acesta fiind obiceiul negustorului de peste Ocean. Din ce se vede pe situaţia ofertelor (bidurilor), câştigătorul licitaţiei nu avea decât 2 (două) calificative. Concluzia: ori a fost un începător care în loc să stea potolit la ce nu se pricepe s-a înfierbântat, ori este un cont nou al unui "ridicător" al vânzătorului, ofertant care a căzut de fraier (că mai există şi asemenea specimene; de altfel, acelaşi vânzător mi-a fost "pârât" de un cunoscut pentru acelaşi motiv, la un lot de care era interesat au apărut "de nicăieri" amatori care au ridicat la un nivel ridicol preţul lotului cu pricina).

Există însă şi o morală: atunci când nu te pricepi la un lucru,. nu te băga! Studiază şi "aruncă-te" când eşti convins că nu te păcăleşti!

11 comentarii:

  1. Parerea mea este ca cineva dispus sa investeasca 700 de USD in timbre nu are cum sa fie un ageamiu de asa calibru.
    De multe ori am observat ca aceste "surprize" se reintorc la vanzare tot la acelasi vanzator, de unde trag concluzia ca fie sunt tranzactii "de marketing", fie oamenii se infierbanta la licitat fara a se informa in prealabil, insa o fac ulterior, si vanzatorul ramane cu buza umflata...

    Intr-adevar marimea gradinii nu este de neglijat, insa parca ar fi prea de tot...

    Nu mi-a sarit in ochi hartia asta, eu urmaresc doar eBay.com si eBay.de.

    Seara buna,
    Dragos N

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună seara, Dragoş.

      Să vedem ce se întâmplă şi dacă mai apare falsul tot la "nystamps" sau cum l-o mai chema.

      Ștergere
  2. Tocmai ce am intrat pe lista de vanzari al ¨nystamps¨ ,si nu am vazut nimic privind aceasta licitatie.Urmaresc de mult timp acest id de ebay,si cred ca este de oarece incredere.Poate fi o vanzare fictiva (furata) in numele acestui id,sau poate(putin probabil) sa fie o strategie,prin care sa ridice valoarea falsului,si sa-l repuna in vanzare sub alt id.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vânzare fictivă nu are cum să fie, că nu poţi accesa contul altuia şi nici nu îţi poţi face un cont cu un nume existent.
      Licitaţia s-a încheiat astăzi. Îmi pare rău, n-am păstrat "item number", căci se putea găsi (pentru încă câteva zile) cu ajutorul acestui număr.

      Ștergere
    2. Am g[sit din fericire linkul către minunea asta:

      http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=350975590948&ssPageName=ADME:B:WNA:US:1120

      Aşadar "item number"=350975590948.

      Ștergere
  3. Prost nu-i cel care cere, ci cel care dă :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei..., eu am spus-o puţin mai elevat: ceva se plăteşte pe lumea asta! :D

      Ștergere
  4. Îmi este clar,perfect clar,cumpărătorul este un colecționar de caricaturi !
    I-a plăcut lucrătura „artistului” și a vrut s-o aibă,cu orice preț opera :lol:
    altfel nu plătea așa mulți bani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))
      Şi eu care mă gândeam la caricaturile din Muzeul de artă modernă din New York! :))))))

      Ștergere
  5. Nu este chiar asa. Unii sunt dispusi sa cumere falsuri pentru documentare. Cu anii am adunat sute de falsuri din perioada clasica. Analizand hartia, cerneala si modul de falsificare am putut constata unde au fost falsificate. Pentru astfel de studii este nevoie de material. Cine ma cunoaste stie ca public cercetari inspecial despre perioada prefilatelica. Si o precizare, nu eu am cumparat falsul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ştiu ce înseamnă studiul, mă ocup cu aşa ceva de zeci de ani şi am publicat la rândul meu destule articole de specialitate.
      Aruncarea unor astfel de sume pe falsuri nu mi se pare însă în regulă. Pur şi simplu încurajează fabricanţii de caricaturi să producă şi să pună la vânzare astfel de bazaconii.
      Sunt de acord că analizarea falsurilor este benefică filateliei (chiar şi aici, pe blog, am zeci de semnalări), dar consider că astfel de sume nu-şi au rostul.

      Vă cunosc eforturile depuse pentru perioada prefilatelică (dacă prenumele Dvs. este Edi), dacă nu mă înşel am văzut şi ceva exponate. Dar asta este cu totul altceva.

      Ștergere