joi, 2 ianuarie 2014

N-a văzut exact ce era mai frumos

După ce urmăreşti timp de mai mulţi ani licitaţiile online ajungi să cunoşti (la figurat) pe unii utilizatori şi să te aştepţi la nivelul de specializare la care au ajuns aceştia.
Faptul că unii dintre ei mai oferă spre vânzare unele varietăţi şi erori nu-i face nicidecum specialişti. Aproape toţi aceşti vânzători ori sunt în situaţia de a "desface" vreo colecţie sau acumulare formată cu mulţi ani în urmă, ori pur şi simplu "vânează" unele piese prin cluburi, cercuri şi târguri şi le reoferă spre vânzare în licitaţiile online.

Un astfel de exemplu mi-a sărit recent în ochi (dându-mi ideea pentru aceste rânduri). Este vorba despre o piesă pe care majoritatea colecţionarilor nici n-ar băga-o în seamă, considerând-o comună. Specialistul nostru însă a selectat-o pentru vânzare semnalând două varietăţi minore, dar scăpându-i exact ceea ce era mai interesant: o frumuseţe de clişeu înlocuit, dintr-un tip utilizat la mărcile fixe ale cărţilor poştale (click pe imagine pentru mărire).


Micile puncte de culoare sunt relativ nesemnificative (unul chiar cred că este întâmplător). Marca din colţul stâng inferior al blocului prezintă însă varietatea mult mai frumoasă.
Ca o paranteză, "specalizarea" colecţionarilor şi comercianţilor noştri se cam opreşte la ceea ce există deja semnalat prin cataloage. Cu foarte puţine excepţii, ei nu reuşesc să "vadă" şi alte varietăţi.
Dar să revenim la tipul de clişeu cu pricina.


Clişeul a fost denumit de autorul descoperirii (Flavius Martin) "cu barbă în vânt", spre deosebire de restul clişeelor, care au barba "normală" (este vizibil destul de bine unghiul diferit sub care se găseşte conturul bărbii efigiei).
Acest tip de clişeu a fost utilizat iniţial la cărţile poştale contemporane. Din motive rămase nedezlegate, la una din planşele mărcii de 5 bani placa din zinc conţinând cele 25 de clişee a fost decupată, iar clişeele (probabil considerate deteriorate) au fost înlocuite cu altele. Dacă examinaţi cu puţină atenţie blocul, veţi observa că clişeul în cauză este prost aliniat faţă de celelalte clişee.
Marca de 5 bani "Tipografiate" a fost imprimată cu cel puţin două planşe (excluzând reimpresiunile folosite pentru supratipărerea cu monograma "PTT-FF", precum şi cu supratiparul "TIMBRU/DE AJUTOR"). Acest clişeu înlocuit se întâlneşte numai la una dintre aceste planşe (cea timpurie).

5 comentarii:

  1. Buna seara,
    Am si eu o rugaminte, as dori daca se poate o parere despre competentele lui MIKULSKI in materie de clasice romanesti. Am citit profilul de pe site-ul AIEP, dar clasicele romanesti nu apar in aria lui de expertiza. Orice informatie este binevenita.
    Multumesc anticipat,
    Dragos N

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este considerat cel mai bun expert pentru Rusia veche. A eliberat însă şi certificate pentru "erorile" de la prima emisiune MViR, pentru care eu am oareşce "cuie" (am scris despre ele pe blog).
      ALte aprecieri nu pot face decât în legătură cu o piesă anume (mai toţi marii experţi au mai dat şi câte o "chiflă").

      Ștergere
    2. Este vorba despre o piesa dintr-o licitatie ce urmeaza sa se incheie luna asta. 3 parale din prima emisiune de la Principatele Unite, mie unul imi place piesa si la cat ma pricep eu pare originala.
      Este cerificata de Mikulski.
      Multumesc pentru informatii.

      Ștergere
    3. Eu mi-am făcut un obicei: la mărcile de 3 parale (şi 62, şi 64) prefer să am piesele în mână pentru a mă pronunţa. Sunt mărci relativ dificile pentru cei mai mulţi colecţionari.

      Ștergere