luni, 6 ianuarie 2014

De la capătul pământului

Înainte de sărbători mi-au sărit în ochi două piese oferite pe un portal online de către un negustor din Ungaria. Ambele piese sunt expediate din colţuri îndepărtate ale globului, având ca destinaţie localitatea ardeleană Sebeş.
În orice colecţie de istorie poştală cred că este bine să fie introduse şi piese expediate din străinătate (aşa-numitele "incoming mails", cum le spun vorbitorii de engleză). Iar dacă originea acestor corespondenţe este şi una mai "exotică" (pentru noi, desigur), atunci este cu atât mai bine.


Prima piesă este o carte poştală ilustrată japoneză, transformată de expeditor în carte poştală pentru prizonierii de război şi expediată din Vladivostok (conform descrierii vânzătorului) la Sebeşul Săsesc (Szászsebes/Mühlbach) în septembrie 1915. Scrisul din corpul mesajului nu este destul de citeţ (pentru mine) şi nu am reuşit să disting mai nimic. Totuşi, parcă localitatea însemnată de către expeditor este alta, şi nu Vladivostok:


Localitatea pare a fi Rasdolnoie. Nu am cunoştinţe referitoare la lagărele de prizonieri din această parte a Asiei (ştiu că s-au aflat şi români pe acolo) pentru că este un subiect care nu m-a preocupat. Cu toate acestea, consider că semnalarea piesei ar putea fi utilă altor colecţionari. Cartea poştală poartă o ştampilă de cenzură rusească (care pare a aparţine unei divizii de cazaci), precum şi o ştampilă a cenzurii austriece.


A doua piesă este tot o corespondenţă din război, dar de această dată din a Doua Conflagraţie Mondială. Este vorba de un plic expediat din Bloemfontein, din Africa de Sud, în aprilie 1943, la Sebeş-Alba, din îndepărtata Românie. Plicul este datat pe faţă, în colţul stâng inferior, cu cerneală, de către expeditor: "31.3.43". Francatura este obliterată cu o ştampilă a unui oficiu din Capetown pe 3 aprilie, apoi plicul a intrat (pe 5 aprilie) sub cenzura locală (o ştampilă liniară şi una ovală, ambele aplicate cu o cerneală pală, de culoare violet, pe faţă). Cnezura locală a lăsat şi eticheta lipită pe verso, probabil înainte de plecarea spre Europa. Chiar deasupra acestei etichete a fost aplicată şi ştampila de sosire din România, de la Sebeş-Alba, pe 2 iunie. Pe verso, în stânga, se poate deosebi ştampila cenzurii externe române, iar pe faţă s-a aplicat ştampila cenzorului, "77" în cerc.
Sincer să fiu, nu am văzut prea multe astfel de piese.
Plicul a fost vândut cu 48 dolari.

4 comentarii:

  1. Este vorba de un lagar de prizonieri aflat la 40 de km la nord de Vladivostok. Localitatea se numeste Razdolnoje. In timpul primului razboi mondial in Razdolnoje a existat un lagar de prizonieri de razboi.
    Intr-un raport trimis in 1920 de Max Lassner (prizonier de razboi austro-ungar in acest lagar) la The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), vorbeste despre mii de prizonieri de razboi romani, cehi si sarbi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru completare. Este un domeniu pe care nu îl stăpânesc.

      Ștergere
  2. Ah, si am uitat mai exista o stampila, de cenzura ruseasca, pe piesa asta. Se afla sub cea a Crucii Rosii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa este, "D Ţ" în dreptunghi (chirilice), aşezată exact peste ştampila rotundă, roşie, a cenzurii austriece.

      Ștergere