duminică, 5 ianuarie 2014

Chiar dacă era război, filateliştii şi-au văzut de treabă în continuare

Creaţia şi punerea în circulaţie a multor emisiuni "de ocupaţie" sau destinate poştei militare/de campanie ar putea fi serios discutată în prezent, în lumina necesităţilor poştale reale ale acelor vremuri. Este dovedit că multe emisiuni nu au avut la bază o necesitate reală, deoarece pe timpul conflictelor militar, corespondenţa ori era interzisă în totalitate între beligeranţi, ori trimiterile beneficiau în cea mai mare parte de gratuităţi, deoarece ele erau ori expediate, ori destinate personalului mobilizat, aflat sub arme în diverse unităţi militare, fie ele combatante sau nu.

O astfel de situaţie este cea particulară a mărcilor austriece destinate poştei militare. Dacă în unele zone ale imperiului (cum a fost de pildă Bosnia şi Herţegovina) a existat un trafic poştal care a utilizat în mod real mărcile poştei militare, în alte zone traficul corespondenţelor francate a fost aproape neglijabil (în ciuda păstrării multzor corespondenţe nefrancate). Despre aceste corepondenţe şi despre oficiile de campanie/militare austriece s-a mai scris, există studii şi chiar cataloage detaliate pentru ştampile şi/sau cenzuri (am dorit să vă las şi un link către pagina doctorului Simion Grecu din Deva, dar văd că portalul respectiv este inactiv).

Cel mai elocvent exemplu de "amestec" al factorului filatelic în gestionarea emisiunilor "de ocupaţie" este situaţia neemiselor destinate zonei ocupate de armata austriacă din România. Atunci când apar simultan pe piaţă sute de serii cu o cotă de mii de euro seria, este clar că "ceva este putred în Danemarca". Am scris (de exemplu) aici despre asta.

Lăsând la o parte însă aceste neemise (pe care majoritatea colecţionarilor români nu le-a văzut decât în poze), situaţia emisiunilor puse în mod real în circulaţie este oarecum asemănătoare: există o gamă uimitoare de varietăţi care nu au prea fost înscrise decât în cataloagele specializate austriece, ele rămânând (cam până prin anii '90) total necunoscute marii majorităţi a filateliştilor români. Cei care au aflat de ele atunci au dat bani grei pe unele serii de nedantelate sau de "supratipare" răsturnate. Treptat, arhivele austriece au început să se golească, iar "marfa" a ajuns pe piaţă. Parţial, mărcile au fost masiv obliterate de complezenţă cu ştampile ale unor oficii de campanie care au existat la timpul respectiv în teritoriul ocupat. În prezent, astfel de serii se oferă atât în cadrul unor licitaţii specializate austriece şi germane, cât şi pe portalurile online. Am să vă dau câteva exemple de serii care au fost oferite în mod repetat pe eBay şi nu şi-au găsit amatori, sau i-au găsit relativ greu. Puteţi face click pe imagini pentru mărire.

Prima emisiune a poştei militare austriece, obliterată de complezenţă cu ştampila oficiului militar de campanie nr. 346.

A doua emisiune, serie completă neuzată şi nedantelată (nu a fost pusă în circulaţie în această stare).

A doua emisiune, serie completă neuzată, nedantelată, cu valorile răsturnate.

A doua emisiune, serie completă dantelată pe fragmente, obliterată de complezenţă cu ştampila aceluiaşi oficiu militar nr. 346.

Exemplele ar putea continua. Nu cred că v-ar veni să credeţi câte "combinaţii" există. În mod evident, nu se poate afirma că interesul filatelic nu şi-a băgat coada (măcar aşa, puţin...).

2 comentarii:

  1. Oare cum au reusit (din "eroare", stiu...) sa tipareasca valorile invers PE TOATE valorile? Aveam o impresie mai buna despre nemti (ma rog, austrieci) :)

    RăspundețiȘtergere