joi, 12 decembrie 2013

Varietăţi la mărci Paris-Bucureşti

Este vorba despre două piese oferite spre vânzare pe un portal de licitaţii online, piese care prezintă varietăţi frumoase, ba chiar spectaculoase aş putea spune.


Prima piesă este un bloc nedantelat de opt mărci din emisiunea Paris, provenit din marginea dreaptă de coală. Coala din care a fost tăiat blocul prezintă o impresiune pe ambele feţe (recto-verso) cu aceeaşi valoare, în poziţie normală, nerăsturnată. Imaginea de sus este a verso-ului.
Din păcate, în ciuda frumuseţii piesei (şi a rarităţii, deoarece nu se prea întâlneşte aşa ceva pe toate drumurile), ea este atacată de pete vizibile de rugină. Dacă nu va fi restaurată, în 25-30 de ani este posibil ca ea să fie distrusă iremediabil.
Blocul a fost oferit pentru 490 dolari, dar nu a fost vândut.


O altă piesă frumoasă este acest bloc neuzat de 15 mărci de 1½ bani oliv deschis din emisiunea Bucureşti I (1876). Blocul provine din marginea superioară de coală (este evident că lăţimea marginii superioare este mai mare decât lăţimea spaţiului dintre rânduri).
Marca a treia de pe primul rând prezintă o varietate de tipar - un lumen de culoare înconjurat de o aură albă.


Din câte ştiu, această varietate este una aleatorie (neconstantă). Este totuşi frumoasă.
Blocul a fost oferit la preţul de 355 dolari, dar nici această piesă nu a fost vândută.

12 comentarii:

  1. Buna seara,
    Prima piesa am remarcat-o si eu pe eBay, frumoasa piesa.
    Apropos, poate ne introduceti putin si in restaurare; asa ceva chiar nu am vazut pe nicaieri.
    Seara excelenta,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi parea rău, dar cunoştinţele mele în domeniul restaurării sunt mai mult empirice. Decât să spun vreo prostie, prefer să mă abţin. Nu-mi cade rangul dacă recunosc că nu mă pricep.

      Ștergere
    2. Eram interesat ca am cateva marci care au urme de sarniere si m-ar interesa un procedeu de a scapa de ele cu efecte minime asupra pieselor.
      La clasice se mai intalnesc acele urme de plic pe spate, unele sunt chiar urate.

      Ștergere
    3. Dacă sunt obliterate (ştampilate), o baie în apă călduţă le prinde foarte bine. Dacă sunt neuzate şi au gumă, nu se mai pot reface decât prin regumare, ceea ce de multe ori poate fi un mare păcat.

      Ștergere
  2. Pentru anumite tipuri de restaurare , daca doriti detalii ma puteti contacta la madnicmadnic@yahoo.com . Problema sarnierelor este ca in timp afecteaza hartia , pierd umiditatea in mod diferit fata de hartia marcii si apar contractii pe suprafata hartiei , au mai fost sarniere cred ca din USA care pateaza marca - devin casante in timp si parca se topesc in structura hartiei . In fine , e mai complicat dar in mod cert nu or sa fie perfecte , evident se regumeaza pe zona sarnierei si e imposibil de scos nuanta gumei . In schimb , pentru negumate , pot reguma chiar si cu efecte de imbatranire , cu destul succes , dar de ex. marcile din '40 ( nu toate ) , au striatii dese din tamburul presor din cauciuc ; avand in vedere ca nu toate marcile au aceste striatii , cred ca ies OK. Toata stima !

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua , pentru anumite tipuri de restaurari pot fi contactat la madnicmadnic@yahoo.com . D-nul Max are dreptate , nu merita regumarea numai pentru sarniere , merita completarea gumei daca marca nu mai are deloc guma originala sau daca a fost spalata o mare parte din suprafata ei .Dar trebuie sa stiti , in urma eliminarii sarnierei marca nu poate fi perfecta , zona sarnierei se regumeaza dar nuanta si grosimea stratului nu se pot reface . Avantajul este ca o marca cu sarniera , in timp , sau rugineste datorita gumei de slaba calitate , sau hartia se strange in jurul sarnierei datorita diferentelor de hidratare/uscare si a grosimii diferite , sau au sarniere care au circulat in USA care devin casante si impregneaza in timp hartia cu o substanta uleioasa care in mod cert nu a fost guma naturala . Sunt multe probleme , va pot oferi cateva detalii . Dar fara nici o chestie , daca doriti sa incercati singur ,va recomand sa experimentati pe marci fara valoare sau distruse si pe tipurile de hartie existente . De exemplu hartia gen Jamboreea Nationala se distruge cu usurinta , e subtire si in straturi , daca se subtiaza - apare guma pe fata ... Toata stima !

    RăspundețiȘtergere
  4. ... ca sa revin la blocul emisiunii Paris care e negumat , hartia a fost atacata de bacterii specifice , se poate spala cu anumite substante cu conditia sa nu atace cerneala , e cam riscant , dar cel mai simplu se lasa la spalat intr-o tava ce contine solutie de sapun cu PH-ul neutru , bacteriile se elimina astfel , petele nu dispar dar se mai deschid la culoare . O zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  5. În urma intervenţiei dlui Mihai Nicolae, cred că este necesară o precizare: pentru anumite piese, orice reparaţie îi poate afecta (negativ) preţul. Este vorba inclusiv despre regumare, chiar parţială. Edificatoare sunt (spre exemplu) situaţiile întâlnite la primele emisiuni austriece şi preţurile lor în licitaţii.
    La clasicele româneşti (un alt exemplu), certificatele eliberate de experţii recunoscuţi menţionează în mod expres dacă piesele în cauză au fost sau nu reparate.
    Ideea este că decizia de a se interveni asupra unei piese trebuie foarte bine cântărită înaintea procedării la restaurare.
    Desigur, la mărcile al căror preţ nu depăşesc câteva zeci de euro nu se mai pune această problemă.
    O altă problemă delicată este menţionarea eventualelor reparaţii sau restaurări atunci când se încheie unele tranzacţii. Unii cumpărători consideră reparaţiile nedeclarate pe acelaşi picior cu falsurile.

    RăspundețiȘtergere
  6. Perfect de acord cu D-voastra , as dezvolta ultimele doua puncte pe care le-ati mentionat referitor la pret si declararea interventiei . As sublinia ca asupra unei piese mai de valoare sau cel putin ceva mai rara e absolut necesara declararea , pe cand declararea regumarii unei marci dintr-o serie uzuala e putin exagerata . Ca mentiune , un pricipiu sanatos al restaurarii este ca in urma ei sa se poata reveni totdeauna la starea de dinainte , deci la o regumare totala se va proceda dupa cum ati recomandat pentru uzate, o simpla spalare .

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pentru lamuriri, ma mai documentez.
    Mai am o intrebare, care ar fi procedura cea mai buna de indepartare a sarnierelor, eu personal urasc aceste sarniere.

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut Dragos,

    Poate te ajuta acest articol : http://www.ehow.com/how_7788943_remove-stamp-hinges.html

    Personal, nu ma deranjeaza sarnierele pe marcile clasice, insa pentru cele postclasice da.Pentru bucatile de hartie de pe spatele timbrelor clasice iti recomand sa incerci stergerea lor cu o radiera moale de buna calitate ex Scriva. Imi pare tare rau ca nu mai gasesc articolul de restaurare a timbrelor si documentelor postale pe care il citisem acum ceva vreme, continea o multime de informatii interesante. Din ce imi mai amintesc, pot sa iti spun ca petele de rugina se pot in mare parte trata cu peroxid, insa e nevoie de multa atentie, stiu ca pentru a umple subtierile pe timbrele clasice se obisnuia razuirea hartiei de pe timbre cu defecte majore din aceeasi emisiune si folosirea acelor scame de ce reies din opertiune pentru a face o pasta de hartie care sa fie inserata in subtieri.
    Pe aceasta tema vei gasi multe articole interesante si pe SCF.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atenţie! Nu recomand nicio intervenţie asupra mărcilor scumpe (de niciun fel!).
      O "mână" bună se formează greu, în timp, cu multă muncă şi transpiraţie. Intervenţiile făcute de persoane fără experienţă pot deteriora iremediabil o piesă.
      Este bine de încercat pe mărci ieftine înainte, pe cât posibil din aceeaşi perioadă şi aceeaşi emisiune (dacă există). Dacă nu, e mai bine ca intervenţia să fie făcută de o persoană cu experienţă.
      De regulă, cei care eliberează certificate se pricep şi la aşa ceva.

      Ștergere