sâmbătă, 28 decembrie 2013

E de speriat cât de generalizat este diletantismul

Zilele trecute, un vânzător din Olanda (ID-ul oordraadje, cu ceva vechime şi cu un număr semnificativ de calificative, care desemnează o oarecare experienţă) a postat pe eBay mai multe "vechituri" româneşti. Piesele cele mai rare au fost aproape toate cu probleme, presupun însă că aşa au fost în colecţia pe care a desfăcut-o negustorul olandez. Că nici el n-a crezut în originalitatea pieselor s-ar putea presupune şi după preţul de "strigare" propus pentru o marcă cu o cotă de câteva mii bune de euro în cataloage, oferită pentru numai 9 dolari.

Problema este însă că piesele în cauză se încadrează în tipul falsurilor proaste, foarte uşor de recunoscut numai şi în urma unei examinări sumare.
Fauna care mişună pe eBay însă este caracterizată de două mari trăsături: "foamea" de îmbogăţire rapidă şi alergătura cu orice preţ după chilipiruri, respectiv lipsa elementară de pricepere şi acţiunea făcă nici cea mai sumară judecată. Vă dau mai jos şi trei exemple.

Fals grosolan al mărcii de 5 parale din emisiunea a doua (cadru întreg, hârtie albăstruie), vândut cu 172 dolari, după 39 de biduri!

Fals la fel de grosolan al mărcii de 40 parale din aceeaşi emisiune (de această dată "pe fragment"), vândut cu 60 dolari (după 12 biduri).

Lot de cinci "litografiate" (click pentru mărire). Dintre acestea, patru sunt falsuri grosolane, iar a cincea - marca de 2 parale Cuza - pare originală, dar ştampila tip grătar este întotdeauna susceptibilă de falsificare pe această emisiune şi nu o expertizează nimeni pe mărcile de 2 şi de 5 parale. Lotul a fost vândut cu 52 dolari, după 19 biduri. După cum se poate vedea, toate cele trei loturi au beneficiat de un număr suficient de biduri, care arată determinarea amatorilor în a intra în posesia "nepreţuitelor comori".

Cu banii aruncaţi pe caricaturile de mai sus s-ar fi putut oferi de Sărbători o masă caldă la câteva zeci de sărmani.

6 comentarii:

  1. Buna ziua domnule Max, Sunt foarte bucuros ca ati reluat postarile pe blog. Acest articol ridica si o problema de moralitate si anume cat de corect si cinstit este un negustor care,cu buna stiinta,pune la vanzare falsuri fara a specifica clar acest lucru. Faptul ca,in unele cazuri,pretul de plecare este foarte mic sau ca te atentioneaza sa te uiti atent la imaginea scanata si/sau ca returneaza banii intr-un anumit termen daca nu esti multumit il face pe acest negustor sa se considere unul cinstit? Pentru mine nu exista negustor mai mult sau mai putin cinstit ci ori corect ori incorect. Faptul si eu am cumparat falsuri pe post de timbre autentice (considerand ca numarul de vanzari al negustorului este o garantie) m-a facut sa incep a le studia pentru a nu mai fi pus in astfel de situatii jenante. As dori sa aflu si parerea dumneavoastra si a altor cititori. Cu bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema pleacă tot de la cumpărători. În primul rând este vorba de educaţia acestora. Dacă nu ar cumpăra nimeni făcăturile şi falsurile, ele ar dispărea încet-încet de pe piaţă. Dar mulţi aleargă după chilipiruri, nepricepându-se prea bine cu ce se mănâncă piesele respective. Sunt mulţi cei care "se bagă" la piese/perioade/domenii la care nu se pricep. În mod normal, piesele rare ar trebui achiziţionate numai cu certificate. Dar acelea sunt ale naibii de scumpe. O piesă însoţită de certificat este mult mai sigură, iar expertul care semnează certificatul îşi asumă expertiza şi din punct de vedere juridic.
      Un vânzător oarecare de pe un portal online nu are nicio răspundere juridică, decât dacă încalcă legea (din ţara lui, din ţara unde operează portalul online sau din ţara cumpărătorului - situaţia este destul de complicată).
      Problema cea mai rea este, în opinia mea, faptul că cei care nu se pricep nu fac decât să amplifice fenomenul distribuirii falsurilor în dauna colecţionarilor.

      Ștergere
  2. Mulțumesc pentru cadoul de sărbători .
    Aveam nevoie de postările dumneavoastră .
    Liviu .

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine ai revenit Max!

    Exista in momentul de fata un aflux imens de falsuri pe e-bay majoritatea la litografiate, vandute in loturi. Mare atentie la ce se cumpara in urmatoarele 5 zile...!

    Sarbatori frumoase tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara,

    Am urmarit si eu loturile postate de individul asta, eram curios sa vad unde ajung.
    A mai existat un lot care s-a vandut si el la un pret considerabil 141 EUR. Piesa cea mai valoroasa din lot (Carol cu barba 50 bani) era tot un fals si piesa de Carol cu barba 25 bani tot fals.
    Lotul este tot o semi-teapa.

    http://www.ebay.com/itm/DE400-stamps-Romania-signed-MLH-MH-no-res-/201007311996?_trksid=p2047675.l2557&ssPageName=STRK%3AMEWAX%3AIT&nma=true&si=HFEsFEujAgv7NjQBNeHRSx2M3oE%253D&orig_cvip=true&rt=nc

    Ma bucur ca ati revenit.
    Dragos N

    RăspundețiȘtergere
  5. Singura piesa originala din lotul cu pricina era marca de 20 Parale, restul falsuri...

    RăspundețiȘtergere