vineri, 15 noiembrie 2013

O observaţie referitoare la ştampilele liniare "TREN"

Am observat un lucru la colecţionarii noştri, legat de modul în care se face aprecierea/evaluarea mărcilor izolate care poartă ştampile tip "TREN". Cum este ştampila de pe această carte poştală (am văzut-o pe un portal şi mi-am adus aminte de problemă; click pentru mărire).


Colecţionarii au mereu tendinţa să supraevalueze în mod nejustificat atât fragmentele ştampilelor tip "TREN", cât şi cele ale ştampilelor de ambulanţă "AMB" similare cu cele de tren. Este adevărat, vizual par mai interesante decât ştampilele obişnuite, circulare, dar ele sunt complet nefolositoare într-o colecţie de studiu şi cu atât mai mult într-un exponat de istorie poştală sau ştampilografie. Ţinând cont de această observaţie, este evident că evaluarea preferenţială a unei mărci izolate purtând un fragment dintr-o astfel de ştampilă este nejustificată. Am să explic de ce, priviţi imaginea de mai jos.


Atât ştampilele "TREN", cât şi cele "AMB" au, în afara dreptunghiului central, trei elemente cu o anumită semnificaţie: data (în stânga), numărul trenului sau al ambulanţei (sub casetă) şi gara unde a fost depusă corespondenţa (în dreapta). Dacă lipseşte unul din aceste trei elemente, piesa respectivă nu poate fi utilizată nicăieri (poate doar să fie păstrată pentru frumuseţe, şi atât).
Ştiu că o ştampilă completă este mult mai rară decât un fragment din acest tip de ştampilă, dar a plăti în plus pentru o marcă obliterată cu o ştampilă de tren sau ambulanţă (şi care, fiind mai mică decât dimensiunea ştampilei nu are cum să o cuprindă pe toată) nu are nicio noimă şi nicio justificare. Există sute de combinaţii posibile, iar neputinţa identificării cu exactitate a trenului/ambulanţei elimină orice surplus de valoare pentru o marcă izolată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu