vineri, 25 octombrie 2013

Două varietăţi interesante

Ca de obicei, mă străduiesc să vă ţin la curent cu ce mai este interesant pe portalurile online de licitaţii. Pentru seara aceasta, m-am oprit la două varietăţi care mi s-au părut mai interesante.

Prima piesă este o marcă de 25 bani din 1908, "Carol I - gravate", care prezintă un foarte frumos "abklatsch" pe verso, pe partea gumată a mărcii. Deşi asemenea varietăţi au mai fost semnalate, prezint varietatea deoarece impresiunea de pe verso este deosebit de clară, asemenea exemplare fiind puţin mai rare. Marca a fost vândută cu 14 dolari (după 6 biduri).

O observaţie generală legată de această varietate este că în limba română nu există un termen consacrat (adoptat), colecţionarii români utilizând cu precădere termenul din limba germană ("abklatsch"). De altfel, până şi în cunoscuta lucrare "Filatelia de la A la Z" această varietate este prezentată tot sub termenul provenit din limba germană.
Lucrările de specialitate britanice utilizează termenul "offset", iar colecţionarii specializaţi francezi utilizează acelaşi termen folsit pentru o altă varietate: recto-verso (chiar dacă aici avem de-a face cu un tipar copiat pe verso, nu cu un tipar identic pe ambele feţe ale colii de hârtie).


O altă varietate interesantă este tiparul parţial de la această marcă din 1957, cauzat de plierea colii de hârtie înaintea introducerii în maşina de imprimare.

Pe cealaltă faţă, piesa arată ca în imaginea de mai sus. Este evident faptul că pe verso suprafaţa imprimată este mult mai mică decât suprafaţa neimprimată de pe faţă. Pentru a face o comparaţie, m-am "jucat" puţin cu imaginea de pe verso, decupată după pliul (oblic) după care a fost îndoită coala de hârtie, obţinând ce se vede în imaginea de mai jos.

Se vede un spaţiu alb, care corespunde marginii colii debitate de la formatul brut la cel finit. Colecţionarul îşi poate face astfel o idee despre dimensiunea colii brute.
Varietatea a fost vândută cu 45 dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu