luni, 28 octombrie 2013

Ambulanţă poştală maritimă

Am urmărit o ilustrată oferită pe un portal online dintr-un motiv oarecum ieşit din comun, ca să zic aşa: ea a fost expediată din Constantinopol în 1907 de către un ofiţer marinar român, din a cărui corespondenţă am avut norocul să "prind" o altă piesă cam din aceeaşi perioadă (cu acelaşi scris, acelaşi destinatar şi aceeaşi semnătură). Din păcate, piesa mea a fost văduvidă de timbru, care a fost dezlipit de cineva cu mulţi ani în urmă.
Piesa aceasta însă are tot ce-i trebuie (click pe imagini pentru mărire).


Ilustrata a fost expediată din Constantinopol (textul de pe faţă confirmă acest lucru) la Piteşti, în România, printr-unul din vapoarele SMR care efectuau, la acea dată, cursele între Smirna (actualul Izmir), Constantinopol şi Constanţa.
Vapoarele primeau obiecte de corespondenţă uşoară pentru a fi transportate pe traseu, cu condiţia să fie francate. La bordul vaselor era aplicată o ştampilă specifică, având legenda SMIRNE-CONSTANTINOPLE-CONSTANTA, iar în centru data pe un rând, încadrată de o goarnă poştală (sus) şi iniţialele S.M.R. (jos).


Piesa din imaginile de mai sus a fost oferită de către vânzătorul turc la un preţ puţin cam umflat în opinia mea (225 dolari), ea rămânând nevândută.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu