luni, 16 septembrie 2013

Picături de istorie de pe frontul renaşterii României

Cu câteva săptămâni în urmă, colecţionarul grec de care cred că v-am mai povestit a continuat să ofere la vânzare pe eBay piese dintr-o frumoasă colecţie românească de istorie poştală. M-am oprit în această seară asupra unui lot de două piese pentru a vi le prezenta. Lotul a fost vândut cu 114 dolari.

Prima piesă (click pentru mărire) este o carte poştală militară, expediată spre Iaşi de către un militar din Regimentul 1 Călăraşi din Divizia 9 Infanterie. Corpul I din Armata I-a a participat la bătălia de la Mărăşeşti.
Cartea poştală poartă două ştampile diferite de cenzură, iar la sosirea în capitala Moldovei, pe faţă a fost aplicată şi o ştampilă a factorului poştal (cifra "7"). Piesele din această categorie încep să se vadă pe piaţa filatelică din ce în ce mai rar.

A doua piesă este o carte poştală militară fără marcă fixă, expediată în august 1917 din Botoşani pe "câmpul de Operaţii", către Regimentul 4 Argeş (pentru locotenentul Dănescu). Cartea poştală a fost expediat în regim de trimitere recomandată şi francată ca atare conform tarifului în vigoare (5 bani cartea poştală simplă + 25 bani taxa de recomandare + timbrul de ajutor de 5 bani , obligatoriu pe cărţile poştale interne).
La sosire, cartea poştală a primit ştampila Oficiului telegrafo-poştal militar al Diviziei a 3-a Infanterie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu