vineri, 13 septembrie 2013

«By s/s "HAR ZION"»

Cred că am mai amintit odată despre această ştampilă (s-ar putea să mă înşel), dar iată că o întâlnim din nou aplicată pe un plic expediat de undeva din România, după francatura pe care o poartă, spre Palestina, mai exact la Haifa (click pe imagine pentru mărire).


Ştampila (mărită puţin) arată cam aşa:


După aspect, cel mai probabil este o ştampilă de cauciuc, folosită pe bordul navei  Har Zion (la acea dată sub pavilion palestinian).

Nu am nici cea mai mică idee despre natura curselor eefctuate din/spre România în perioada interbelică. Nu am nici cea mai mică idee dacă ştampila pe care o vedeţi mai sus este sau nu originală (am înâtlnit deja multe contrafaceri de piese care s-ar putea încadra în tematica Iudaica).
Din punct de vedere istoric însă, piesa s-ar confirma. Pot să vă arăt o veche ilustrată care înfăţişează vasul.

Sursa: Muzeul din Haifa.

De la aceeaşi sursă aflăm că nava a aparţinut pentru o perioadăcompaniei de navigaţie "Palestine Maritime Lloyd", companie având printre fondatori şi pe Lazăr Berkovici, originar din România.
Alte informaţii suplimentare despre s/s Har Zion mai pot fi obţinute şi de aici.

Plicul cu pricina are o francatură de 10 lei, exact tariful pentru o scrisoare simplă externă. Din păcate, vânzătorul piesei (un negustor sau colecţionar înregistrat în Turcia pe acel portal online) nu a postat şi imaginea celeilalte feţe a plicului. Piesa a fost vândută pentru 150 dolari.

UPDATE

Am dat (tot  căutând pe net informaţii) şi de o marcă dedicată aceluiaşi vas, pusă în circulaţie de către poşta din Israel:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu