marți, 27 august 2013

Varietăţi din licitaţii

Piesele nu constituie cine ştie ce rarităţi, dar sunt oarecum spectaculoase.
Este vorba despre două loturi conţinând numai mărci.


Primul lot a fost constituit dintr-o singură piesă, un bloc neuzat de patru mărci din provizoria supratipărită în 1918 cu monograma PTT-FF şi pusă în circulaţie odată cu prima tranşă a emisiunii Moldova. Frumuseţea blocului îl reprezintă cele două perechi verticale nedantelate la mijloc din care este format (dantelura colii din care provine este D, 13½×11½.
Blocul a fost adjudecat cu 41 dolari (după 8 biduri).

Al doilea lot a fost constituit din trei piese neuzate (dar se pare cu ceva probleme din cauza unor pete de rugină).


O primă piesă ar fi "perechea" din imaginea de mai sus, la care dantelura a "luat-o razna". Este clar o aşezare defectuoasă a colii în maşina de dantelat, pieptenele dantelurii apărând intact.


A doua piesă este o pereche verticală a unei uzuale Mihai (suprataxa pentru Fondul Aviaţiei), la care ambele mărci sunt afectate de un pliu al hârtiei.


A treia piesă este tot o uzuală Mihai (nu se precizează din care emisiune este - cu filigran CC sau MM), cu dantelura bine descentrată.
Lotul de varietăţi conţinând cele trei piese a fost adjudecat relativ ieftin, cu numai 15 dolari.

2 comentarii:

  1. M-ar interesa să știu cum cotați aceste piese . Filatelic, nu material .Varietăți ? Rebut ? Merită de cumpărat dacă se ivește ocazia ?
    Vă mulțumesc .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ele sunt varietăţi, aşa sunt trecute în toate cataloagele specializate consacrate (nu de la noi, cele din alte ţări).
      Astfel de varietăţi (deşi ele ar fi trebuit să fie rebuturi) sunt colecţionate, odată ajunse pe piaţa filatelică şi şi-au câştigat locul lor în colecţiile specializate de mai bine de o sută de ani (am întâlnit semnalări de astfel de varietăţi în presa filatelică britanică, franceză şi americană anterioară anului 1900).
      Sunt destul de mulţi colecţionari care le acordă mult mai mult credit decât erorilor (mai ales în străinătate).
      Ca evaluare, ele se supun regulilor generale: preţul pe piaţa liberă este direct proporţional cu raritatea, depinzând de frecvenţa de apariţie.

      Ștergere