joi, 22 august 2013

Pentru un prizonier dintr-un lagăr german

Acum vreo două luni am văzut o piesă circulată în timpul Celui de-al II-rea Război Mondial care mi-a captat atenţia şi pe care am urmărit-o, să vă d de ce final se bucură. Se pare că n-am fost singurul care a urmărit-o, deoarece în final ea s-a vândut cu 180 de dolari (click pentru mărire).


Este vorba de "răspunsul" unei cărţi poştale germane duble destinată prizonierilor de război. Probabil întregul a fost expediat din lagărul unde se afla internatul (după adresa pretipărită este vorba de "M.-Stammenlager XII F, Deutschland/A. K. 101"), urmând ca destinatarul să oprească "răspunsul" şi să îl înapoieze administraţiei lagărului de prizonieri.
După numele deţinutului cu numărul 21090 (completat cu creionul), s-ar putea să fi fost vorba de un militar de origine sârbă (mai ales că imprimatul cărţii poştale este (pe alocuri) bilingv (iar - atât cât mă pricep - a doua limbă îmi pare a fi sârba).
Imprimatul a fost expediat în aprilie 1944 din comuna Ivanda (fostul judeţ Timiş-Torontal) şi a trecut prin cenzura externă română.
Fără îndoială, avem în faţă o piesă deosebită, atât istorică în sine, cât şi din punctul de vedere al istoriei poştale.
N-am făcut nicio referire la francatură şi tarif. Dacă are cineva plăcerea să completeze, este binevenit.

2 comentarii: