miercuri, 21 august 2013

Ilustrată cu o eroare la Spic în francatură

Nu ţin minte dacă am mai semnalat sau nu această piesă (sper să nu, dacă totuşi am făcut-o, să mă tragă cineva de mânecă). Este vorba de o ilustrată cu o vedere din Bucureşti, expediată în vara lui 1904 la Bruxelles (click pe imagini pentru mărire).


Este vorba de marca de 1 ban brun de pe verso, cea care poartă o săgeată roşie: cadrul inferior al cartuşului stâng al valorii este "acoperit" de un mare lumen alb (lipseşte). Eroarea este specifică unui clişeu din cea mai târzie planşă de la valoarea de 1 ban (planşa 3, tipul III), întâlnindu-se atât la culoarea brun, cât şi la culoarea neagră.
O problemă interesantă este şi cea a francaturii. Tariful pentru o ilustrată externă era (încă din 1892) de 10 bani. Expeditorul român a tăiat cu cerneală titlul tipăriturii de pe verso ("Postkarte - Carte postale"), adăugând manual cu cerneală: "Imprimee". Într-adevăr, tariful pentru un imprimat extern cu o greutate de până la 50 de grame era de numai 5 bani. Dar e o şmecherie, acceptată în final de oficiantul de la Poşta Centrală din Bucureşti.
Ca imagine a ilustratei, cei obişnuiţi cu peisajul actual remarcă probabil "goliciunea" liniei de orizont. În stânga, deasupra liniei copacilor, se vede partea superioară a Foişorului de Foc. În dreapta, artera pe care merge tramvaiul este Bulevardul Carol, dacă nu mă înşel.
Piesa a fost vândută pe un portal online cu un preţ nesemnificativ.

2 comentarii:

  1. Multumesc pentru informatii , totdeauna am apreciat pregatirea D-voastra filatelica . Astept cartea postala , cred ca e pe drum ... Toata stima,
    Mihai

    RăspundețiȘtergere