luni, 5 august 2013

Corespondenţe par avion spre România

Recent am întâlnit trei piese drăguţe pe portalurile online şi m-am gândit să le păstrez imaginile pentru a vi le prezenta. Sunt piese frumoase (una din ele a fost semnalată şi în "clubul" colecţionarilor de pe Facebook) şi, un lucru interesant, toate au fost şi ieftine.


Acest carton a fost expediat prin intermediul primului zbor Berlin-Bucureşti-Constanţa, provenind din Bruxelles şi având ca destinaţie Bazargicul. Piesa are ştampila de plecare din Bruxelles (aplicată pe o marcă de poştă aeriană belgiană), o ştampilă de tranzit din Bucureşti şi ştampila de sosire la Bazargic (până la care se pare că a avut un parcurs terestru). Nu sunt sigur că piesa a zburat însă, din cauza ştampilei "Sanr surtaxe Aêrienne". Chiar şi aşa însă, este o piesă atractivă care a fost oferită pentru 12 dolari şi care a rămas nevândută.


A doua piesă a fost expediată prin intermediul primului zbor Budapesta - Arad - Bucureşti. Cartonul special poartă  francatură tricoloră maghiară, dar şi două viniete frumoase (una ocazionată de târgul de la Budapesta din aprilie-mai 1938, cealaltă ocazionată chiar de zborul cu pricina). Piesa poartă ştampila de sosire la Bucureşti şi ştampila de cartare, tot de la Bucureşti. Cartonul comemorativ a fost vândut pentru o sumă nesemnificativă, nefiind "bătaie" pe el. Acum câţiva ani ţin minte că s-a vândut o piesă identică într-o licitaţie românească cu de vreo două ori preţul obţinut acum.


A treia piesă a fost un plic expediat prin intermediul primului zbor direct Beirut -Bucureşti. Piesa poartă toate ştampilele normale aferente, inclusiv ştampila specială dreptunghiulară a zborului cu pricina. Plicul a fost vândut pentru o sumă derizorie, aş putea spune, în raport cu frumuseţea lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu