joi, 29 august 2013

Circulaţii bulgăreşti

V-am mai spus în articolele publicate anterior că mi-am făcut obiceiul să urmăresc şi piesele de corespondenţă expediate din străinătate spre România, din mai multe motive.
Piesele cu destinaţia România din timpul celor două conflagraţii mondiale au un statut oarecum special, datorită informaţiilor mult mai bogate pe care le poate furniza o piesă circulată poştal.
Zilele trecute, un negustor din Grecia a postat pe eBay un lot nou dintr-o colecţie de piese cu cenzuri pe care o desface pe internet de luni bune. Cele mai multe piese sunt de interes pentru un număr redus de colecţionari, datorită specializării destul de ridicate. Sunt însă şi piese care pot fi încadrate în mai multe arii potenţiale de interes. Acesta este şi cazul celor două cărţi poştale la care mă refer în articolul de faţă.


O primă piesă a fost expediată din Sofia în octombrie 1917, cu destinaţia Bucureşti. Până să ajungă însă la destinaţie, piesa "s-a plimbat" puţin prin mai multe cenzuri: cenzura austriacă ("Wien Zensurabteilung"), cenzura rusă, şi în final cenzura germană din Bucureşti.


A doua piesă a avut acelaşi expeditor şi acelaşi destinatar ca şi prima carte poştală, fiind expediată din Sofia cu trei săptămâni după prima misivă. Şi această piesă poartă ştampile de cenzură, de această dată bulgărească şi germană.
La această a doua piesă, interesantă este ştampila poştală de sosire, care aparţine oficiului bulgăresc din Bucureşti. Deşi această ştampilă este des întâlnită pe piese obliterate de complezenţă sau realizate drept suvenir, ea se întâlneşte rar pe corespondenţele circulate efectiv prin poştă.

Cele două cărţi poştale au fost oferite în cadrul aceluiaşi lot, care a fost adjudecat pentru suma de 150 de dolari.

2 comentarii: