marți, 20 august 2013

Câteva concluzii. Plus o "filatelică" de pe vremuri

Am reuşit să termin de aranjat cele câteva mii bune de ilustraţii ale unor piese din perioada 1903-1928. Chiar dacă le vizionezi, fără a le lua pe fiecare la studiu, materialul este extrem de bogat şi abia acum realizez câte lucruri frumoase s-ar fi putut scrie, dar au fost ignorate pur şi simplu de autorii noştri de lucrări.
Încă o dată constat că este nevoie de  o evidenţă şi o catalogare totdată pentru două categorii principale de piese:
- francaturile uzuale sau mai puţin uzuale pentru perioada emisiunilor cu circulaţie de masă ("gravate", "tipografiate", "Moldova", supratiparele din 1918-1919, uzualele Ferdinand);
- francaturile suplimentare realizate pe întregurile poştale (cu o asemenea bogăţie de piese frumoase ca cele întâlnite la România în această perioadă cred că puţine ţări se pot lăuda).
Rămâne să vedem cum merge însă munca la o astfel de "întreprindere".

Piesa de mai jos a fost scanată prin 2007, habar n-am pe unde se mai găseşte acum. Ea a fost probabil oferită pe vreun portal de licitaţii online (încă n-am ajuns la ilustraţiile provenite de la licitaţiile "mari"). Este o combinaţie ceva mai rară, în plus ilustrează şi un strop de istorie a filateliei.


O carte poştală maghiară simplă supratipărită la Cluj a fost expediată în octombrie 1920 din Sebeşul Săsesc la München, în Germania, de către un colecţionar sas. Cartea poştală a fost expediată recomandată.
Textul de pe verso, scris cu atenţie la maşină, a fost semnat de "A. Plesch, Bankbeamter".

2 comentarii:

  1. Am remarcat mai ales modul in care se incheie textul de pe cartea postala (ma refer la modul de adresare a unui functionar bancar)... Interesante vremuri!

    RăspundețiȘtergere