joi, 13 iunie 2013

Gălăţeanul Tkacenko, "mare apicultor de Miere de albine veritabile"! (sic!)

Vă prezint acest plic doar pentru frumuseţe, şi pentru că mi-a plăcut ştampila-antet a expeditorului, un negustor gălăţean (probabil şi producător) care era conştient, în 1926, de importanţa şi puterea reclamei (click pe imagini pentrumărire).


Partea nostimă e cea cu originalitatea. Albinele erau veritabile, ori mierea lor? Hi hi hi...
Piesa a fost oferită acum vreo câteva zile pe eBay. Francatura de 20 lei corespunde unei reocmandate externe, dar este interesantă lipsă oricărei ştampile sau etichete de recomandare la oficiul de expediţie, Galaţi Sucursal. Există doar un "104" manuscris, aplicat cu cerneală violet, pe faţa plicului. În schimb, neamţul era neamţ şi atunci. Şi-a făcut treaba ca la carte.

7 comentarii:

  1. Pe faţă, oblic, expeditorul a scris Recom. Mai există şi un 44 lângă eticheta R "din străinătate prin vagonul poştal 5" care, interesant, are nr 043. Bună dar neclară şi ştampila de vagon poştal. Piesa e frumoasă !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cifra "44" presupun că a fost pusă după ieşirea plicului din ţară.
      De frumuseţe am prezentat şi eu piesa, m-a amuzat.

      Ștergere
  2. a. Numele apicultorului este identic cu acela al ilegalistului Pavel Tcacenco, care figurează pe o marcă RPR din 1952 : http://ro.wikipedia.org/wiki/Pavel_Tcacenco
    b. Pentru a întări logica celor scrise pe ştampilă, apicultorul a pornit de la zicala "nu orice muscă face miere"... :)))
    Numai bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))
      Aveţi dreptate. În jurul numelui Tkacenko am şi avut o mică discuţie pe Facebook, în grupul specializat al colecţionarilor.

      Ștergere
  3. Albinele erau veritabile, dar gălăţeanul nu pare a fi român neaoş după nume :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prin Galaţii acelor ani erau destui ruşi (plus alte naţii). :)))

      Ștergere
    2. @ Andreia :
      Şi astăzi există în Galaţi acea stradă Traian care este o arteră importantă de trafic.În acea zonă şi până în str.Domnească (altă mare arteră) erau, până acum vreo 30 de ani, mulţi locuitori ruşi care se ocupau cu albinăritul.Ei vindeau miere celor interesaţi.Erau denumiţi "scapeţi". (Vezi ce înseamnă pe DEX online, Internet...etc...) Numai bine !

      Ștergere