joi, 9 mai 2013

Varietatea care a rupt inima târgului

Acum vreo două luni, când piesa în cauză a fost oferită pe eBay, am primit vreo cinci mailuri de la diverşi cunoscuţi care m-au întrebat dacă merită sau nu banii această varietate.
Se pare că mulţi colecţionari au o mare problemă cu compararea a două piese. După ce le-am indicat articolul în care scrisesem despre caracetristicile falsurilor şi ale originalelor (şi unde există şi imagini), trei cunoscuţi tot au rămas fără răspuns, nereuşind să vadă singuri cum este piesa respectivă.
"Varietatea" este cea din imagine:


Deplasarea pare destul de spectaculoasă, numai că piesa este falsă! Puteţi face (încă o dată) comparaţia cu un original:


Elementele principale prin care falsul se deosebeşte de original sunt:
- forma scrisului de mână din tableta inferioară, inclusiv semnătura reginei Maria;
- forma buclelor care flanchează tableta cu semnătura;
- forma cifrei "5" a valorii nominale;
- forma literei "B"(ani);
- liniile de umbră de pe fusul din mâna torcătoarei;
- faţa şi părul ţesătoarei.

Articolul în care am explicat pe larg care sunt diferneţele dintre falsuri şi originale pentru TOATE emisiunile de binefacere din 1906 îl puteţi găsi aici.
"Vânzoleala" iscată de această piesă nu prea o înţeleg. Ea a fost vândută pentru "imensa" sumă de 10 dolari (după 9 biduri). Aceasta înseamnă ori că doritorii nu sunt dispuşi să-şi asume riscul pentru cei treizeci şi ceva de lei, ori că această sumă este prea mare pentru bugetul respectivilor (fără supărare...). Aşadar, dragii mei, aveţi două posibilităţi: ori vă reprofilaţi spre piese mai ieftine, pe care vi le puteţi permite, ori staţi deoparte la piesele la care nu vă pricepeţi. Eventual puteţi risca (şi apoi să vedeţi cum le învăţaţi, după ce ceţi lua de două-trei ori "plasa" aferentă).
"Căscatul" ochilor nu vă costă nimic! E gratis!

6 comentarii:

  1. Si ceva foarte vizibil la FALSURI : lipsa linie intre ROMANIA si POSTA .
    Gresesc ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este corect. Sunt chiar şi mai multe elemente, dar ele se disting cel mai bine având piesele în faţă. Nu mai vorbesc de hârtie şi dantelură, care la falsuri sunt complet diferite faţă de cele ale originalelor.

      Ștergere
    2. " Metodica studiului " referitor la emisiunile 1906, m-a ajutat sa resping oferte, facute pe un site romanesc, ce s-au dovedit falsuri.
      Multumesc .

      Ștergere
    3. Cu plăcere! Tocmai asta a fost ideea, există o grămadă de falsuri pe site-urile de licitaţii şi probabil că cea mai bună "pază" este cunoaşterea caracteristicilor.

      Ștergere
  2. Multe feţe de pe timbrele false sunt urâte in comparaţie cu originalul...

    RăspundețiȘtergere