joi, 16 mai 2013

Piesă interesantă de poştă aeriană

De câte ori am ocazia să văd pe undeva vreo piesă pe care n-am mai văzut-o sau de care nu ştiam, încerc întotdeauna să o documentez cu ajutorul literaturii filatelice de care dispun. Aşa s-a întâmplat şi cu plicul din imaginile de mai jos, plic al unui zbor pe care nu ţineam minte să-l mai fi văzut vreodată.


Văzând pe faţa plicului menţiunea "1st Amsterdam-Bucaresit" (sic!), m-am gândit imediat că nu cunoşteam să fi existat o asemenea cursă poştală aeriană sau vreun zbor. Bineînţeles că m-am repezit în lucrarea colegului nostru ing. Călin Marinescu (Poşta aeriană în România 1916-1993, Bucureşti, 1994, pag. 43-44), căutând cursa respectivă. Se pare că sursele nu indică o astfel de cursă, fiind însă posibilă "legarea" altor două curse (deoarece altfel nu-mi pot epxlica piesa în cauză): iniţial o cursă Amsterdam-Paris (pe 1 mai 1930, conform ştampilelor de pe faţă - olandeze - respectiv ştampilei PARIS AVION de pe verso), urmată de o a doua cursă, de la Paris la Bucureşti, efectuată probabil cu un avion al CIDNA.
Piesa a fost oferită pe un portal online, fiind vândută pentru o sumă neglijabilă. Dar în ciuda acestui lucru, rămâne totuşi o piesă interesantă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu