vineri, 10 mai 2013

"Erorile" la prima emisiune MViR

La licitaţia cu numărul 60 a firmei Mirko Franke (12 aprilie a.c.) a fost oferită o serie de "erori" la prima emisiune a ocupaţiei germane, în perechi verticale, fiecare valoare având margine de coală în partea stângă:


Conform descrierii, seria de erori (oferită la preţul de plecare de 250 euro) a fost însoţită de un certificat semnat de expertul german Hey (până acum, majoritatea seriilor de erori oferite în licitaţiile ultimilor şapte-opt ani au fost oferite de certificate semnate de expertul Mikulski). De altfel, într-un certificat eliberat de Mikulski mai demult, acesta scrie (negru pe alb) că tirajul "erorilor" ar fi de 4 coli din fiecare valoare.
Ştiţi care e chestia interesantă? Dacă afirmaţia este adevărată (deşi nu cunosc să existe nicio sursă documentară referitoare la tirajul erorilor), se petrece o chestie care mie, unuia, mi se pare puţin curioasă.


Deja am întâlnit (numai în ultimii trei ani) trei exemplare cu margine de coală în partea stângă, cu acelaşi HAN (4774-16).
Lucrul care mă nedumereşte este că şi ca exemplare obliterate (complete, purtând şi al doilea supratipar) am întâlnit vreo trei piese margine de coală (tot stângă) cu aceeaşi serie a HAN, în ciuda celor înscrise în catalogul specializat Michel Germania referitor la seriile HAN ale primei emisiuni (am scris acum doi ani două articole despre asta, vezi aici şi aici).

Tot holbându-mă la perechea de mai sus, recunosc că mi-a trecut prin cap o întrebare: dacă acest supratipar este contrafăcut? Ca să mă conving dacă este sau nu aşa, am luat la nimereală câteva piese dintr-un clasor avut mai la îndemână, le-am scanat şi le-am aşezat alături pentru a le compara. Eu n-am reuşit să disting vreo diferenţă la supratiparul "25 Bani". Poate reuşeşte altcineva, de aceea postez şi imaginile scanate ale pieselor în cauză.


Un comentariu: