duminică, 7 aprilie 2013

La vânătoare de fraieri

Am mai scris despre această piesă, care văd că e scoasă "la înaintare" din când în când, doar, doar se nimereşte vreun nepriceput să spânzure banii pe ea.


Este un fals "clasic", dacă se poate spune aşa. Nu a existat niciodată un degetar "MON. CALDARUSANI" (în arhive se păstrează situaţia clară a birourilor telegrafice care au primit ştampilele "degetar", ea este rezumată de Kiriac Dragomir în lucraea sa "Ştampilografie poştală" la pagina 113). Ştampila MON. CALDARUSANI este chiar nominalizată în aceeaşi lucrare, la pag. 115, la categoria FALSURI, exact cu aceeaşi dată: 24 DEC 79.
Că piesa ar purta două mărci de 5 bani (dintre care una fiind eroarea de culoare de la Bucureşti II), este doar încă un motiv de ridicat semne de întrebare (ar fi însemnat o francatură de 15 bani, presupunându-se că cel care a  lipit mărcile nu ştia de existenţa erorii), deoarece nu se "pupă" cu tariful.

La multe alte piese de genul scrisori-cărţi poştale-plicuri, acelaşi vânzător a "urcat" imagini care se pot mări, pentru a putea distinge detaliile. La această piesă, imaginea este aşa de mică încât nu poţi vedea nimic. Ce-i drept sunt date câteva "detalii", care ocolesc însă cu grijă ştampila. Din aceste motive, cred că vânzătorul ştie foarte bine ce oferă. În ciuda faptului că susţine originalitatea (click pentru mărire):


Este vorba de ID-ul maria.tasu, cel care are şi magazinul virtual RaVo Stamps. Vă recomand să ocoliţi această piesă, deoarece aruncaţi banii de pomană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu