miercuri, 3 aprilie 2013

Colecţionar, mason, dar şi falsificator

Întâmplarea a făcut să-mi cadă ochii pe o ilustrată oferită pe un portal de licitaţii online exact cu un minut înaintea expirării termenului în care se puteau trimite ofertele.
Ilustrata îl reprezintă pe Constantin Moroiu (era ofiţer, dar în imaginea de pe ilustrată poartă semne masonice), unul dintre primii colecţionari profesionişti români (click pe imagini pentru mărire).


Cartea poştală este datată noiembrie 1909, fiind expediată împreună cu un mesaj semnat chiar de către Moroiu la Belgrad, în Serbia.
Sunt puţini cei care îi asociază numele cu unul dintre cei mai activi negustori de mărci poştale la cumpăna dintre secolele XIX şi XX. Din nefericire, în ciuda activităţii sale, există destule dovezi ale unei alte activităţi desfăşurate de Moroiu, cea de falsificator al primelor mărci poştale româneşti.
Cu prilejul unei şedinţe a Cercului de Studii al fostei Asociaţii Filatelice la începutul anilor '80, regretatul Kiriac Dragomir a ţinut o prelegere care a avut drept subiect exact activitatea de falsificator a lui Moroiu. El tipărise şi distribuise în mediile colecţionarilor un aşa-zis catalog al primelor emisiuni româneşti (primele două emisiuni Cap de bour şi emisiunile Principatele Unite) în cuprinsul căruia înscrisese atât mărci cu caracteristicile originalelor, cât şi "facsimile" care aveau alte culori ale tiparului şi hârtiilor.
În corespondenţa purtată de diverşi cititori cu redacţiile revistelor filatelice străine din epoca respectivă existau deja semnalări primite de la o parte a specialiştilor străini, care începuseră să facă asocierea dintre numele unor distribuitori de falsuri pe pieţele străine cu numele căpitanului Moroiu.
Căpitanul Moroiu beneficiază în prezent de o pagină proprie în enciclopedia online. O scurtă biografie a sa este dată şi pe pagina Marii Loje Naţionale Unite din România.
Cartea poştală a fost vândută cu 310 dolari.

2 comentarii:

  1. Am observat doua lucruri :
    - Adresa : C. Moroiu / Str. Const. Moroiu nr. 6. Locuia chiar pe strada lui. :-)
    - Stampila Arhivelor Yugoslave. Si la ei s-au "imprumutat" documente din arhive sau provine din arhiva data la reciclat ?

    Toate cele bune,
    Sorin 70

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am idee dacă ştampila aia e de la o arhivă oficială sau particulară, aş înclina să cred că este una particulară deoarece n-are niciun nume de instituţie. Oricum, piesa a fost postată pe eBay fără ca vânzătorul (un străin) să-i fi specificat sursa.
      Toate cele bune!

      Ștergere