duminică, 28 aprilie 2013

Care e treaba cu dantelura în pieptene?

În urma articolului de ieri referitor la minunile care s-au vândut pe eBay, găsindu-se acum şi pe portalul nostru neaoş Okazii.ro, am semnalat şi existenţa unei alte făcături, o pereche verticală la o valoare mică din emisiunea Căişorii, care era nedantelată la mijloc. Am scris că aşa ceva nu poate apărea, din punct de vedere tehnic, la mărcile acestei emisiuni.
Se pare că afirmaţia mea a trezit interesul câtorva colecţionari, care mi-au scris pe mail (unul "gratulându-mă" cu niscai măscări - mulţumesc la fel, prietene! -, iar ceilalţi interesându-se de latura tehnică a problemei.

Acum câteva zile tocmai am dat peste nişte coli vândute de un amic de-al nostru, iar una din coli prezenta o varietate interesantă, care ne-ar putea ajuta să înţelegem mai bine cum stă treaba cu "pieptenele". Coala provine de la o emisiune mai târzie, dar principiul este acelaşi ca la emisiunea Căişorii (click pe imagini pentru mărire).


Coala este prezentată faţă şi verso. Dacă vă uitaţi cu atenţie la ultima coloană de mărci (prima din dreapta la fotografia cu faţa colii şi prima din stânga la cea cu spatele colii), veţi observa o anumită decalare a dantelurii, care se menţine pe toată înălţimea coloanei conţinând cele zece mărci.

Imaginaţi-vă "pieptenele" precum o matriţă. Atuncicând privim coala din faţă, el este aşezat cu "cotorul" înspre dreapta, iar cu "dinţii" înspre stânga. Fiecare coloană de mărci a beneficiat de o bătaie (sau pas) la aplicarea "pieptenului", la dantelarea colii. "Dinţii" pieptenului nu sunt independenţi unul faţă de altul, ci fac parte din aceeaşi matriţă. Nu este posibil ca spaţiul dintre două mărci de pe o coloană să fie dantelat, iar alt spaţiu de pe aceeaşi coloană să rămână nedantelat. Acest lucru se poate întâmpla numai în cazul dantelurilor în linie (la care fie spaţiu dintre două rânduri/coloane alăturate sunt dantelate cu câte o "bătaie" a liniei de perfor).
Ca să vă ajut, am decupat şi câte o porţiune mărită din cele două imagini (faţa/spatele colii).


Acum cred că puteţi vedea mai bine decalarea "pieptenului". Ea scoate foarte bine în evidenţă natura compactă a matriţei, excluzând posibilitatea unor "spaţii albe" sau nedantelate între două mărci alăturate.

3 comentarii:

  1. Evrika!
    Si uite asa am inteles insfarsit treaba cu pieptenele acesta nenorocit :) Daca nu era pentru decalarea aceea pe care ne-ai prezentat-o cred ca tot nu intelegeam cum se intampla, in mintea mea era un pieptene cu dinti lungi de la un capat la altul al colii, insa m-am luminat. Asa e cu cei ca mine, putin mai grei de cap :)
    Multumiri Max!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot aşa am zis şi eu când am văzut o maşină de dantelat, Evrika! Am mizat pe "utilitatea" acelei decalări, pentru că datorită ei m-am oprit la aecastă piesă.
      Mă bucur dacă am reuşit să fac cel puţin o persoană să înţeleagă, simt că nu mă muncesc în zadar.

      Ștergere
  2. doua persoane...multumim!

    RăspundețiȘtergere