duminică, 24 februarie 2013

Ţeapă!

Văzusem zilele trecute pe eBay oferta unui vânzător cu ID-ul înregistrat în Israel, este vorba de nimrod_f. În oferta lui se se afla un bloc neuzat de patru mărci de 3 bani "favorit" din 1870.


Atunci când am văzut blocul - care nu este decât un fals ordinar -, nu l-am luat în serios deoarece preţul era mic, chiar dacă avea deja vreo două biduri. Am pus totuşi lotul respectiv la urmărire, curios fiind să văd cum vor decurge "ostilităţile în cazul falsului. Astăzi, mai devreme, după terminarea licitaţiei m-am amuzat văzând că falsul a fost vândut cu 138 de dolari, beneficiind de 13 oferte.
Suma este mult prea mare pentru a o considera o cheltuială asumată cu un fals, în scopuri de studiu (deşi am văzut situaţii comparabile în ultimii ani). Cineva s-a păcălit cu această piesă.
Ca să nu fiu acuzat că fac afirmaţii gratuite, prezint un alt bloc al aceleiaşi mărci, de această dată original.


Diferenţele sunt vizibile la forma şi conturul cadrelor exterioare, la aspectul literelor din inscripţii (la fals, de exemplu, lipseşte sedila de la Ş din POŞTA), la aspectul florilor din cele patru colţuri, la aspectul segmentelor de meandru şi, mai ales, la aspectul efigiei regelui Carol, care la fals este ceva mai mare, având creştetul mai apropiat de cercul perlat. Sar în ochi, în plus, distanţele neregulate între "clişee" în cazul falsului, aspect care nu se regăseşte la originale (acesta a fost primul element care mi-a atras atenţia când am văzut falsul, la început).

Am mai făcut un experiment: am luat într-un program de procesare de imagini o marcă din blocul de falsuri şi am suprapus-o peste o marcă din blocul original. De ieşit, a ieşit ce se vede în imaginea de mai jos:


Se vede în mod clar că cele două imagini nu se "pupă", falsul fiind ceva mai scund decât originalul.

6 comentarii:

  1. Haide domn'le. A intrat blocul la apa....

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand vad un astfel de articol nu pot decat sa exclam:DA! Asta se numeste filatelie, la un ALT NIVEL!
    Mi s-au parut interesante articolele in care ai suprapus perforatiile unor timbre insa ce ne-ai prezentat aici e deadreptul spectaculos!

    Max,
    Ma inclin! Iar daca ne mai rezervi asemenea surprize te rog sa nu eziti nici o clipa sa ni le arati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Remus, dar mie nu mi se pare cine ştie ce scofală. Pentru orice fals, comparaţia cu o marcă pe care o ştii bună este sfântă.

      Ștergere
  3. Asa este Max, insa modul de comparatie pe care ni l-ai aratat azi nu l-am mai vazut nicaeri aplicat in filatelie, nu cred ca e de ici de colo sa faci o comparatie la nivel digital, desi o faci sa para atat de normal :) ne poti dezvalui softul?Este oare acesta, QuarkXPress, de care ne povestesti adesea pe blog?
    Multumiri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am făcut-o în Photoshop, dar se poate face în orice program de editare de imagini de tip bitmap care "ştie" layere. Se poate face acelaşi lucru şi în Gimp, cel gratuit.

      Ștergere