joi, 28 februarie 2013

Corespondenţe de poştă aeriană SUA - România

Am dat peste două piese expediate în perioada interbelică din SUA în România, care par a fi expediate prin poşta aeriană, conform indicaţiilor de serviciu aplicate pe plicuri le expediere.

Prima piesă nu arată prea bine (având un colţ rupt la deschiderea plicului - click pe imagini pentru mărire). Trimiterea este recomandată şi par avion, conform ştampilelor aplicate pe faţa plicului. Ştampila de plecare indică data de 30 iulie 1935 (San Francisco), corespondenţa găsindu-se în tranzit la New York, pe 1 august. Nu există niciun semn sau ştampilă care să indice o eventuală cursă aeriană transatlantică, cea mai timpurie ştampilă de pe vechiul continent fiind apicată la Timişoara, pe 11 august, în Bucureşti ajungând a doua zi.
După intervalul de timp destul de mare, este posibil ca Oceanul să fi fost traversat în mod clasic, cu ajutorul unei curse maritime.

A doua piesă (click pe imagini pentru mărire) a fost expediată pe 27 iunie 1940 din Washington, având ca destinaţie Bucureştiul, unde se pare că a ajuns (dacă am interpretat bine ştampila de pe verso, destul de greu de citit) pe 4 iulie. În afara celor două ştampile (de plecare şi de sosire) lipseşte cu totul altă ştampilă, putându-se distinge doar eticheta albastră de serviciu lipită pe faţa plicului.

Din câte ştiu, acest tip de corespondenţe nu a fost tratat de către cercetătorii români de istorie poştală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu