luni, 4 februarie 2013

Altă ştampilă rară

Am văzut cartea poştală după ce s-a încheiat vânzarea, noroc că mai păstrez fluxurile RSS şi după expirarea termenelor ofertelor (iar eBay asigură vizionarea loturilor care nu sunt mai vechi de 90 de zile).

Este vorba despre ştampila oficiului poştal deschis odată cu Expoziţia Agrară din Bucureşti.
Majoritatea pieselor pe care am văzut aplicată această ştampilă erau suveniruri realizate de către diverse persoane (fie ei colecţionari sau nu). Ceea ce-mi place la această piesă este că e una circulată efectiv prin poştă şi nu pare a fi un suvenir, fiind în fapt chiar o corespondenţă oficială semnată pe verso de către comisarul general al expoziţiei.
Cartea poştală mi s-a părut că s-a vândut destul de ieftin: 19 euro (după 8 oferte).

Update

O colecţie de imagini de epocă de la Expoziţia Agricolă poate fi vizionată aici.

7 comentarii:

  1. Salve Max !
    Da , chiar vroiam sa te intreb de aceasta stampila pe care am gasit-o pe o marca spic de grau 3 bani cu data de 22 oct 894 . marca e mica pentru aceasta stampila dar elementele acestea sunt perfect vizibile.
    Max spune-mi si mie ce e cu supratiparul 1918 pe marca de 10 bani Carol gravate. Unde se poate citi ceva ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred că e vorba de o altă ştampilă, asemănătoare (în 1894 a fost Expoziţia cooperatorilor - poţi găsi informaţii pe internet despre eveniment).
    Supratiparul din 1918 s-a aplicat (de probă sau, dacă vrei, ca eseu) pe mai multe mărci care existau la data aceea în stoc. Există un catalog făcut de un american (Russel) publicat prin anii '70, din care unele informaţii au fost preluate şi în catalogul din 1874. Nu se ştie cu certitudine pe ce mărci s-a aplicat supratiparul 1918 în afara celor Carol I Tipografiate şi timbrelor de ajutor(uneori colile de 100 erau "construite" chiar din mărci diferite, lipite pe partea gumată cu fâşii mici de hârtie).
    Atenţie însă, există şi falsuri (unele destul de bune) - cea mai bună metodă pentru depistarea lor este comparaţia cu mărci "tipografiate" obliterate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am făcut o greşeală - e vorba de catalogul din 1974, nu din 1874.

      Ștergere
  3. Salve Max !
    o intrebare : sa luam exemplul gravorului Serban Zainea (cu realizari admirabile ) . El facea si desenul si transcriptia pe linii ? Dupa mine marea arta este aceea a transcriptiei pe linii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este vorba despre doi paşi distincţi, Andrei.
      Prima dată se realizează macheta, care este un desen, o guaţă sau o acuarelă.
      După ce este aprobată macheta, intervine sarcina gravorului care realizează acele linii şi puncte în matriţa originală de metal (oţel sau cupru), folosind ace speciale cu vârf dur.

      Ștergere