luni, 7 ianuarie 2013

Trebuie să modific manuscrisul iniţial

M-am apucat de lucru, exact aşa cum spuneam aici. Numai că au început deja să apară câteva probleme (care nu sunt în niciun caz de nerezolvat).
Treaba cu scrierea catalogului nu e ceva de ieri, ci un efort care datează de mulţi ani. Până acum am alcătuit mai multe versiuni ale catalogului (pentru unele perioade la care lucrurile mi-au devenit clare). Problema a apărut chiar la introducere (sau, mă rog, la "Îndreptarul pentru utilizarea catalogului", cum i-am spus eu). Până acum câţiva ani eram hotărât să fac doar două volume pentru România până la 1947 inclusiv, plus un volum dedicat poştelor străine (austriacă şi maghiară) în Ardeal, Banat şi Bucovina. Ulterior am decis că e mai bine să împart conţinutul în mai multe volume şi să adâncesc specializarea, deoarece dispun de datele şi informaţiile necesare şi ar fi păcat ca ele să se piardă între coperţile câtorva caiete anonime.

Fiecare perioadă are specificul său. O parte a colecţionarilor nu cred că va fi interesată de toate volumele, pentru că pur şi simplu nu colecţionează perioadele sau domeniile respective. De pildă, un tematician nu cred că va fi interesat nici de carantinele de pe coridorul sanitar al Dunării, şi nici de mărcile clasice litografiate.
Pe de altă parte, ar fi nefiresc să vorbesc în introducerea volumului dedicat mărcilor clasice litografiate despre gravuri sau despre heliogravură, aşa cum probabil că pe filatelistul care colecţionează perioada interbelică nu îi va interesa vreun detaliu referitor la construcţia planşelor litografice sau la evoluţia ştampilelor pe mărcile Cuza.
Cred că se impune de la sine ca atât îndrumarul, cât şi dicţionarele de termeni de specialitate să fie adaptate perioadelor tratate în fiecare volum. Aşa că din vechile manuscrise nu voi mai utiliza decât parţial informaţiile, în raport de perioada şi de zona tratată.

4 comentarii:

  1. Max , dragul meu Max !
    Nu ne cunoastem ! Si nu se cade ca sa dau sfaturi sau indemnuri .
    DAR , MAX ! , da-le drumul in lume manuscriselor tale ! Nu Mai Amana ! Publica digital si online forma la care ai ajuns si in timp,cu timpul, o cizelezi cat poti de bine , cum ii place inimii tale !
    Te rog iarta-mi cuvintele daca-s nepotrivite dar, crede-ma , cunosc tipul de personalitate din care faci parte ( perfectionistii ) si , totodata, ma obsedeaza ideea aceea cu timpul care nu mai are rabdare !
    Numai bine !
    Cu drag , Andrei , Vatra Dornei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta şi vreau să fac, Andrei. Dar nu-i pot da drumul oricum.
      Numai bine!

      Ștergere
  2. Algoritmul dvs este minunat, va iesi o serie de cataloage zdravene si cuprinzatoare. Va fi mai dificil pentru aceia care colectioneaza toata romania si un nr. mare de volume i va dezarma putin, dat fiind valoarea informatiilor orice efort va merita din plin.Eu nu colectionez romania, dar sunt din ce in ce mai interesat de aceasta parte de filatelie si mi-ar placea asa ceva la mine in biblioteca. Cu permisiunea dvs., sugestia mea ar fi titlu. Asa cum le sta bine marilor lucrari gen; Yvert, Maury sau Stanley, de ce nu si un Max si undeva in subtitlu esenta lucrari?! Parca da mai bine decat un "Catalogul marcilor postale...." si un nume de autor. Istoria se scrie si catalogul Max sau Max Peter va ramane o fila importanta in filatelia acestui popor si nu numai.
    O zi placuta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, dar nu mă avânt prea mult în vise de acest fel. :)

      Ștergere