miercuri, 23 ianuarie 2013

Scrisori clasice externe expediate cu porto, anterior inaugurării poştei internaţionale

La ultima licitaţie a casei germane Christopf Gärtner (nr. 24, începută pe 21 ianuarie a.c.) figurează în ofertă două scrisori externe foarte interesante pentru istoria poştală clasică românească. Este vorba de două scrisori expediate din Principate înaintea inaugurării serviciului poştal internaţional de către poşta română.

O primă piesă (click pe imagini pentru mărire) este o scrisoare completată pe teritoriul Bulgăresc, la Şiştov în 15 aprilie 1863 (cu destinaţia Braşov, în Imperiul Austriac), de unde a fost transportată (probabil prin curier) în oraşul românesc Zimnicea. Aici scrisoarea a fost francată (cu o marcă de 30 parale Principatele Unite 1862, conform tarifului pentru o scrisoare simplă internă) şi a fost expediată în 5 aprilie (stil vechi) la Bucureşti, unde ajunge peste două zile (ştampila de tranzit pe verso).
În capitala Principatelor, scrisoarea a fost încredinţată oficiului consular austriac, care a aplicat pe faţă o ştampilă "Bukarest" pe 19 aprilie şi care a şi expediat-o spre Braşov, încărcând-o cu un porto de 15 kreuzer (adnotarea manuală cu cerneală de pe faţă). Scrisoarea a ajuns la Braşov pe 21 aprilie (ştampila de sosire pe verso, "Kronstadt"), consfinţind regimul porto al trimiterii prin apicarea unei ştampile albastre.
Descrierea piesei menţionează că aceasta este una dintre doar cele trei piese externe cunoscute, francate cu mărci "Principatele Unite" (una se află în colecţia expertului Heimbüchler, iar cealaltă a fost oferită cu câţiva ani în urmă la o licitaţie a casei germane Heinrich Koehler (dacă mai ţin eu bine minte - asta nu este specificată în descriere). Ceea ce este interesant e că prezenta piesă este singura dintre cele trei cunoscute care a "traversat" trei ţări. Scrisoarea a avut un preţ de strigare de 5.000 euro.

A doua piesă (click pe imagini pentru mărire) este o scrisoare expediată se pare în 1868 din Piteşti la Viena (ştampila roşie de sosire la Viena de pe verso pare a avea jos anul "68"). Dacă este aşa, atunci circulaţia mărcii de 18 bani este una foarte timpurie. Problema este că indiferent de an (dacă acesta este 1868 sau 1869), scrisoarea a fost expediată anterior inaugurării serviciilor internaţionale de către poşta română.
Scrisoarea a fost expediată de la Piteşti la Bucureşti, unde este transferată oficiului consular austro-ungar (ştampila "Bucarest" de pe verso), de unde este expediată cu porto (probabil de 20 soldi - adnotarea cu cerneală de pe faţă) la Viena.
Este o piesă foarte interesantă, care a "beneficiat" de un preţ de strigare de 400 euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu