joi, 17 ianuarie 2013

Falsuri? Şi ce dacă? Banu' contează!

Cam aşa fac unii vânzători pe eBay. Am tot pomenit emisiunile de binefacere din 1906 din cauza numărului relativ mare de falsuri existente pe piaţă. Mai mult, am prezentat pentru aceste emisiuni exemple de originale şi de falsuri, cu imagini foarte bune însoţite de enumerarea caracteristicilor de originalitate şi a diferenţelor pe care le prezintă falsurile de mărcile bune. Pentru cei care nu au apucat să citească articolul respectiv, îl pot găsi aici.

Recent, un amic de-al nostru (l-am mai pomenit în câteva articole mai vechi din cauza falsurilor la mărcile Cuza pe care le-a tot comercializat) a pus la vânzare mai multe loturi de falsuri ale mărcilor din emisiunea "Ţesătoarea", falsuri de acelaşi gen din cel care a tot apărut pe piaţă în ultimii ani, perechi sau blocuri cu punţi, cele mai multe neuzate, dar şi obliterate. Este vorba de ID-ul locksr71.

Problema este că atunci când urmăreşti piesele oferite spre vânzare în licitaţiile online, după categoriile de loturi şi după descrierea făcută acestora îţi poţi face relativ uşor o imagine asupra cunoştinţelor de care dispune vânzătorul. ID-ul pomenit nu cred că intră în categoria începătorilor sau neiniţiaţilor şi în mod aproape sigur ştia ce vinde. Ei bine, la loturile de falsuri prezentate mai jos în imagini, prietenul nostru a specificat în descrierile făcute: "Reprints?" Sunt curios în ce lucrare a găsit acest termen, deoarece eu cred că nu-i ales deloc întâmplător. Citind mai printre rânduri, eu l-aş traduce "cine se prinde, asta e!". Puteţi face click pe imagini pentru mărire.

Fals al mărcii de 3 bani, uşor de recunoscut după forma cifrei "3". Vândut cu 20 dolari.

Fals al mărcii de 5 bani, uşor de recunoscut după forma cifrei şi a literelor. Vândut cu 20 dolari.

Următoarele patru blocuri au făcut parte din acelaşi lot.

Toate cele patru valori sunt falsuri, care se pot recunoaşte după caracteristicile enumerate aici. În plus, originalele se mai pot recunoaşte (relativ uşor, chiar în condiţiile unor imagini nu prea bune) şi după danteluri (predomină dantelura C - 11½x13½), deoarece se poate distinge cu ochiul liber mărimea diferită a găurilor perforului. La piesele din imaginile de mai sus, toate sunt la fel.
Lotul de "neuzate" a fost "curtat" de 10 persoane care au înaintat 41 de biduri. Preţul final a fost de 207 dolari, bani care poate că ar fi fost mai bine folosiţi la un cămin de copii.

4 comentarii:

  1. Haide domnule. Unde mai gasesti piese asa frumoase? Ce daca sunt "Reprints"? Face omu cu banii lui ce pohteste. Iar vanzatorul mataluta e din Ploiesti. Smecheras cu staif. Vinde si pe Okazii.ro.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi mai e câte cineva care mă întreabă pe mail: ce-i cu alea, că mie nu-mi par bune! Ce-ai vrea să-i răspund, că sunt bune? Asta nu o să o fac. Fiecare să-şi asume consecinţele acţiunilor proprii.

      Ștergere
  2. Cand dai de romanasi de-ai nostrii pe e-bay, e de fugit unde vezi cu ochii, pe langa stimabilul citat, mai sunt vre-o 2-3 care n-au altceva mai bun de facut decat sa-si "protejeze" identitatea clientilor in fiecare licitatie,caci de... nu cumva sa atenteze cineva la buna credinta a celor ce le umfla bidurile licitatie de licitatie; sa faca si " patronu' " un ban in plus pe smecherie... culmea e ca acelasi lot se revande de 6-7 ori consecutiv. Or fi inventat dansii vre-o masina de clonat marci stampilate identic pe semne...
    O duminica linistita Max.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Văd că este deja o "personalitate", nu bănuiam că este cunoscut acest ID. E bine atunci, pentru că nu sunt singurul care vede acest "modus operandi".

      Ștergere